Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kulturrådet, Filminstitutet, Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond fördelar krispengar till kulturen

Drottningholms slottsteater. Foto: Arild Vågen
Drottningholms slottsteater. Foto: Arild Vågen

Regeringen har fattat beslut om hur krispaketet på 500 miljoner kronor till kulturen ska fördelas och om villkoren för stödet, bland annat genom att besluta om en ny förordning om statligt stöd för kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19.

Kulturverksamheter och kulturskapare runt om i landet har drabbats hårt ekonomiskt genom förlorade intäktsmöjligheter på grund av covid-19.  Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslagit att 500 miljoner kronor ska avsättas till kulturen för aktörer som förlorar intäkter till följd av situationen med det nya coronaviruset och den 8 april antog riksdagen förslaget i en extra ändringsbudget.

Fördelning av stödet

Statens kulturråd ska fördela huvuddelen av medlen, 370 miljoner kronor, till stora och små kulturverksamheter som förlorar intäkter till följd av evenemang som ställs in eller drabbas av merkostnader till följd av att evenemang har skjutits upp. Svenska Filminstitutet ska fördela 50 miljoner kronor till filmområdet, framför allt till biografer och filmfestivaler som drabbats ekonomiskt av den rådande situationen. Konstnärsnämnden ska fördela 70 miljoner kronor och Sveriges Författarfond 10 miljoner kronor till enskilda kulturskapare i form av stipendier.

Utöver krispaketet på 500 miljoner kronor har de bidragsgivande aktörerna också anpassat sin ordinarie stödgivning till den rådande situationen.

Källa: Kulturdepartementet