Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Öga mot öga med kulturens mästare

 Sven Wollter, Suzanne Osten, Theodor Kallifatides, Anne Sofie von Otter, Stina Ekblad, Ernst Billgren, Marianne Lindberg De Geer och Martin Fröst. Foto: Anders Jansson och André Prtic
Sven Wollter, Suzanne Osten, Theodor Kallifatides, Anne Sofie von Otter, Stina Ekblad, Ernst Billgren, Marianne Lindberg De Geer och Martin Fröst. Foto: Anders Jansson och André Prtic

Hur tänker några av Sveriges kulturskapare och vilka är deras drivkrafter? I Mästaren möter tittaren Theodor Kallifatides, Stina Ekblad, Ernst Billgren, Suzanne Osten, Sven Wollter, Anne Sofie von Otter, Marianne Lindberg De Geer och Martin Fröst. I varsitt avsnitt berättar de om sina kreativa processer, vägval och hur man ibland måste misslyckas för att lyckas.

– Vi ville göra en serie där några av våra främsta kulturutövare pratar fritt som sitt yrkesliv och vad som tagit dem dit på ett sätt som gör att publiken verkligen kommer nära, säger Anders Jansson, producent SVT kultur.

I avsnitten ger författaren Theodor Kallifatides nycklarna till språket och berättar hur han påverkas av kritik. Operasångerskan Anne Sofie von Otter talar om musik som är för stark för att kunna lyssna på. Hur tar Sven Wollter emot repliken ”jag älskar dig”? Och varför känns inte stående ovationer i ett fullsatt Albert Hall som en framgång för klarinettisten Martin Fröst?

Alla delar finns på SVT Play den 30 april.

Mästaren – Theodor Kallifatides
En av Sveriges mest lästa och omtyckta författare skriver på ett språk han inte föddes med. I mötet med Theodor Kallifatides berättar han om den dramatiska händelse som fick honom att börja skriva, om hur en dam på Östermalm lärde honom ordens valörer, om att skriva kärleksbrev och att få dräpande kritik. (1:8)

Mästaren – Stina Ekblad
Hon är en av Sveriges största skådespelare och hon värderar förmågan att leka. Stina Ekblad vill känna texten i kroppen och duscha sitt eget språk i Strindbergs ord. I mötet med Stina Ekblad berättar hon hur hon hanterar hopplösa historier och misslyckad regi men också om gnistorna som uppstår av att kasta sig in i en känsla på en teaterscen eller framför en kamera. (2:8)

Mästaren – Ernst Billgren
”Jag var så dålig på allt annat så jag hade inget val.” Han är en av Sveriges mest omdebatterade, uppmärksammade och analyserade konstnärer. När vi möter honom i Mästaren går han till botten både med bilden av sig själv sina egna bilder. ”Frågan Vad är en smörgås är minst lika intressant som frågan Vad är konst?” (3:8)

Mästaren – Suzanne Osten
Regissören måste behärska mycket mer än man tror, säger Suzanne Osten. Som ledande i utvecklingen av både den politiska teatern och barn- och ungdomsteatern vet hon vad hon talar om. I det här programmet får vi svar på frågorna om vad som är det viktigaste, svåraste och roligaste för en regissör som ser ett värde i konflikter – men är rädd för våld. (4:8)

Mästaren – Sven Wollter
För Sven Wollter är en grundförutsättning för all konst att den är personlig. När vi möter honom i det här programmet möter vi också hans erfarenheter från etthundra film- och teaterroller. Han berättar om hur allt började och vad som kan hända i den magiska cirkeln om man förbereder sig på rätt sätt. Hur teatern blir liv och livet teater. (5:8)

Mästaren – Anne Sofie von Otter
”Hela min kreativitet kickar igång av musiken.” Hon är en av våra främsta klassiska sångerskor och som mezzosopran har hon uppträtt på världens stora scener, men har inte alltid trivts i huvudrollen. I mötet med Anne Sofie von Otter berättar hon om sin musikaliska verktygslåda, om att uppgå totalt i musiken och stycken som är för vackra för att kunna lyssna på. (6:8)

Mästaren – Marianne Lindberg De Geer
När Marianne Lindberg De Geer som ung blev antagen till Göteborgs vårsalong insåg hon att konstvärlden var en bluff. Hon ville inte ens bli konstnär. Nu berättar hon om sin väg in i konsten och den plats som fanns ledig. Om att välja sitt eget och ändå kliva in i andras identiteter. (7:8)

Mästaren – Martin Fröst
Martin Fröst är bland de absolut främsta i världen på sitt instrument men söker alltid en ny nivå och ett nytt uttryck. I det här programmet berättar Martin Fröst om sin mammas sorgliga godnattsånger, om en sjuk rädsla för att göra fel och om att drömma om musik som inte ens finns.(8:8)

Källa: SVT