Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​På tapeten – årets sommarutställning på Frövifors Pappersbruksmuseum

Frövifors pappersbruk. Foto: Cucumber
Frövifors pappersbruk. Foto: Cucumber

På Tapeten heter årets sommarutställningen på Frövifors Pappersbruksmuseum som visas 16 juni-29 augusti – en utställning som tar besökaren på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden. Museet kommer att hålla öppet under sommaren som vanligt – men med några förhållningssätt för personalen och besökare att ta hänsyn till.

Följ med på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden. Fascineras av den mönstervariation och finess som teknik och formgivning tagit papperstapeten. Från herrgårdssalar till torparväggar. Från ark till tapetvåder. I sommarens utställning På Tapeten känner vi oss fram längs tapetens långa och synnerligen mångsidiga livsväg.

PAPPERSTAPETENS HISTORIA: Årets sommarutställning visar historiska tapeter från 1700-talet fram till modern tid. Tapeten är en tydlig trendmarkör genom historien. Från att ha varit en dyrbar vara få förunnad, tillverkad i sidentyg, linnepapper eller förgyllt läder, blev den under 1800-talets industrialisering en billigare produkt att tillverka. Plötsligt hade gemene man möjlighet att uttrycka tycke och smak i sitt hem genom att tapetsera i större grad än tidigare.

ETT MÖNSTER BLIR TILL: Fyra nutida formgivare har bjudits in för att visa hur deras mönster blir till. Emma von Brömssen, Hanna Wendelbo, Hanna Werning och Magdalena Lundkvist har inför öppnandet av utställningen fått i uppgift att beskriva sin arbetsprocess. Hur går det till när de skapar nya mönster, och var finner dom inspiration?

HANTVERKET BAKOM TAPETERNA: Hur går det till när man idag hantverksmässigt återskapar gamla mönster utifrån ett tapetfragment? Tapetmakarna på Handtryckta Tapeter och Lim & Handtryck står med ett ben i dåtiden och det andra stadigt i nutiden när de håller papperstapetens långa kulturarv vid liv. Lages Tapetserarverkstad deltar även dom i utställningen och visar upp nyproducerade gyllenläder, en form av väggbeklädnad som har tradition enda sedan medeltiden.

PEDAGOGISK VERKSAMHET: I museets skapande verkstad erbjuds under sommaren aktiviteter kopplade till sommarutställningen. Skapa ett eget mönster eller vik origami av tapetpapper!

Utställningen görs i samarbete med Arboga Museum, Handtryckta Tapeter Långholmen, Köpings Museum, Lages Tapetserarverkstad Nora, Lim och Handtryck Mölndal, Lindesbergs kommuns kulturenheten och Länsmuseet Gävleborg.

Frövifors Pappersbruksmuseum kommer att hålla öppet under sommaren som vanligt – men med några förhållningssätt för personal och besökare att ta hänsyn till, skriver museet på sin hemsida:

  • Vi följer regeringens beslut, och låter max 50 besökare vara i lokalerna samtidigt. Kommer du till museet och det redan är fullt kan du vänta i vår uteservering tills det finns en ledig plats. Om det blir kö, kom ihåg att hålla två meters avstånd.
  • På museet följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Om vi hjälps åt kan vi motverka smittspridningen. Är du sjuk behöver du stanna hemma och vänta tills du blir frisk. Alla friska är hjärtligt välkomna!
  • Håll två meters avstånd på museet och tvätta era händer ofta.

Källa: Frövifors Pappersbruksmuseum