Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​Vansbrosimningen tar hjälp av Sveriges simföreningar

Starten vid Vansbrosimningen 2019. Foto: Mickan Palmqvist
Starten vid Vansbrosimningen 2019. Foto: Mickan Palmqvist

I slutet av april meddelade Vansbrosimningen att de ställer in sommarens simlopp på grund av covid-19 men istället erbjuder en hemmavariant, Vansbrosimningen Home Edition. Nu tar Vansbrosimningen hjälp av Sveriges simföreningar för att öka upplevelsen för deltagarna.

Vansbrosimningen Home Edition går till så att deltagarna får sitt deltagarpaket innehållande simmössa, medalj och diplom hemskickat innan loppet. Det är sedan upp till deltagarna själva att mäta ut en simsträcka, genomföra loppet och registrera det hos Vansbrosimningen.

För att höja upplevelsen för deltagarna tar Vansbrosimningen nu hjälp av Svenska Simförbundets simföreningar runtomkring i Sverige som kan agera så kallade infopoints eller hotspots.

– Tanken är att simföreningarna dels ska kunna ge deltagarna information om lämpliga vatten att simma i dels arrangera minievenemang lokalt, med hänsyn till rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, berättar Britta Granberg, sportchef på Vansbrosimningen, och fortsätter,

– De föreningar som väljer att vara hotspots och arrangera minievenemang kommer att ha några personer på plats som håller uppsikt över simmarna, att deltagarna ska känna sig säkra i vattnet är väldigt viktigt för oss.

Utöver en bättre och säkrare upplevelse för deltagarna hoppas Vansbrosimningen att konceptet ska ge tillbaka till simföreningarna och öppet vatten-simningen i allmänhet.

– Vi har förhoppning om att fler deltagare ska upptäcka sin lokala simförening och kanske välja att bli medlem och fortsätta simma hos den. Det är många föreningar som kämpar hårt just nu och vi hoppas att detta kan vara ett sätt att hjälpa till, säger Britta Granberg.

– Vansbrosimningen är bra för folkhälsan i allmänhet och för simningen i synnerhet. Det är viktigt att försöka hitta alternativa tävlingsformer i dessa Corona-tider. Vansbrosimningen Home Edition är ett bra initiativ och ett sätt för våra föreningar att kunna stötta Vansbrosimningen. Som samarbetspartner till Vansbrosimningen ser Svensk Simidrott naturligtvis positivt på att hjälpa till att hålla traditionen med vårt största och mest klassiska öppet vatten-lopp igång, säger Hasse Nilsson verksamhetsutvecklare för Öppet Vatten.

Källa: Vansbrosimningen