Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hästar bidrar till en bättre vardag under pandemin

Flicka med häst. Foto: Agria
Foto: Agria

Att leva med en häst eller flera är en stor källa till skratt och glädje när vardagen inte är som vanligt, det tycker majoriteten av hästägarna i Agria Panelen*. Hela 99 procent menar att hästen bidragit till en bättre vardag under pandemin. Men det allra bästa är de dagliga stallrutinerna, skogsturer och tuffare ridpass – det som gör att hästägare fått sin dagliga motion. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring gjort med svar från 1082 hästägare.  

Hästfolk har haft en stor glädje av sin häst under vårens och sommarens pandemi – av hästägarna i Agria Panelen tycker 99 % att hästen har hjälpt dem till en bättre vardag. Begräsningar som att inte kunna röra sig fritt som vanligt, träffa familj, släkt eller vänner innebär ett enformigare liv och kan tära på välbefinnandet, men för hästägare och ryttare har stallet i många fall varit en frizon där livet flutit på med hantering och skötsel av hästar och socialt distanserade samtal med stallkompisar.

– Vi vet sedan tidigare att hästar får oss att må bra, och nu vet vi att de också bidragit till ökat välmående under den här svåra perioden. Att få sköta, rida och umgås med hästar i isolerade tider är en ynnest som bidrar till motion, glädje ock skratt i vardagen, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

I Agria Panelen har 1 080 hästägare svarat på en enkät via Facebook. Hästägarna ser framför allt att de fått hjälp med sin dagliga motion, men också att hästen bjuder på att skratt och känslan av glädje. Dessutom verkar det ha blivit en hel del hästgos under mysiga stunder i stallgången.

Enkätfrågor med svar från 1082 hästägare i Agria Panelen:

  1. Har din häst hjälpt dig till en bättre vardag på något vis under Corona pandemin?

Ja                                                                                                  99 %

Nej                                                                                                  1 %

  1. På vilket sätt har din häst hjälpt dig/din familj under pandemin?

Gjort så att jag har fått min dagliga motion                                 77 %

Fått mig att känna skratt och glädje                                            75 %

Varit ett bra sällskap                                                                     65 %

Bjudit på mysiga stunder                                                              68 %

Förbättrat min mentala hälsa                                                        66 %

Hjälp mig att skingra oroliga tankar                                              55 %

 

*Agria Panelen består av djurägare som följer Agria på Facebook. Undersökning gjorde under juni och totalt svarade 3 823 djurägare på enkäten med hjälp av Survey Monkey.