Mattias Ekström tvåa i Finland med KYB Team JC

Rallybil. Foto: Jan-Kare-Rafoss
Foto: Jan-Kare-Rafoss

Fortsatt ledning för KYB Team JC i teammästerskapet efter rallycross-VM i Kouvola. Samtidigt fick Mattias Ekström kliva upp på pallen för tredje gången den här säsongen, medan Robin Larsson hade stolpe ut i semifinalerna.
– Hela teamet har jobbat hårt för att få upp farten, så det blev ett skönt avslut med pallen efter en dålig dag igår, säger teamchef Joel Christoffersson.

Det har varit ett tight schema för rallycross-VM (FIA World Rallycross Championship), med fyra deltävlingar på nio dagar. I helgen kördes den tredje och fjärde tävlingen i finska Kouvola och för det nya VM-teamet KYB Team JC, som drivs av svenska JC Raceteknik, bjöd helgen på mixade resultat. Teamet behåller efter helgen ledningen i teammästerskapet, med 19 poäng ner till andraplatsen. Mattias Ekström ligger kvar på andraplats i förar-VM, medan Robin Larsson tappar från tredje till sjätte plats.

Helgens andra deltävling kördes under svåra förhållanden, med kraftigt regn och en lerig bana. Mattias Ekström satte flera topptider och slutade trea i grundomgången. Efter en andraplats i semifinalen kvalificerade han sig till final. Väl där var det en kamp om pallen in i sista kurvan, där han kom på andra plats. Robin Larsson hade en tuffare tävling och slet på det blöta underlaget. Han slutade nia i grundomgången och kvalificerade sig till semifinal. I semifinalen var Larsson med i fighten om tredjeplatsen, men efter att vindrutetorkaren slutat fungera på näst sista varvet var kampen över och han tappade till femte plats.

Första deltävlingen i Kouvola blev en motigare historia för hela teamet. Under lördagen var Mattias Ekström med i toppen direkt och slutade på andraplats grundomgången. Han var tvåa iväg i starten av semifinalen, men ett elfel gjorde att han tvingades bryta på andra varvet. Robin Larsson kämpade inledningsvis på banan, men fick det att klaffa efter en kanonstart i Q3 och satte där grundomgångens näst snabbaste tid. Han kvalificerade sig till semifinal som sjätte förare, men tvingades där bryta efter en punktering.

Nästa VM-deltävling körs som en dubbeltävling, samtidigt som EM, i Riga 19-20 september. Redan till helgen är det tävlingsdags för JC Raceteknik då den avgörande deltävlingen av RallyX Nordic, samt RX2 International Series, körs i danska Nysum.

Källa: JC Raceteknik