Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Östersund välkomnar norska besökare tillbaka igen efter nya reserekommendationer

Flygfoto över Östersund. Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet
Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet

Torsdag den 3 september la den norska regeringen fram de nya riktlinjerna för resande där man ger tillåtelse till inresande till regionen. De nya reseråden gäller från 5 september.

– Den norska marknaden är oerhört viktig för Östersund och omsätter runt 110 miljoner kronor/år, säger destinationschef Martin Sahlberg. De står för 22 % av alla kommersiella gästnätter under ett år, där Tröndelag representerar hela 82 % . Tack vare att länet nu lyckats leva upp till de kriterier som Norge satt upp kan vi nu återigen hälsa våra värdefulla norska vänner åter. Han fortsätter:

– Vi har under våren och sommaren genomfört ett antal kampanjer i syfte att få våra trönderska besökare att inspireras och minnas Östersund. Nu flyttar vi fokus i vår kommunikation för att väcka lusten att besöka oss igen och skapa konkreta bokningar. Men vi kan inte tro att detta är över än. Det kommer att vara tufft för besöksnäringen ett antal månader framöver, även om vi nu hoppas och tror att gränsöppningen ska ge oss en knuff i rätt riktning. Jämtar och trönder har rest mellan varandra i generationer och jag hoppas och tror att det kommer att fortsätta även om Corona just nu sätter en del hinder i vägen.

Ordförande i Östersund Handel, Anna Nordell Rensbo säger:
– De norska besökarna är av otroligt stor betydelse för handeln. Vi vet att de gillar Östersunds breda handelsutbud med allt från små unika butiker till välkända kedjor. Vi är otroligt glada att återigen få hälsa de välkomna tillbaka till oss igen.

Susanne Andersson Pripp, hotellägare i Östersund berättar:
-Att gränsen nu öppnar igen är viktigt för hela besöksnäringen. Vi hotell har precis som många andra i besöksnäringen drabbats hårt. Många är familjeföretagare som kämpar för sina livsverk. Men sedan är det också de fina relationer vi har med våra trönderska vänner som gör att vi gläds extra åt att kunna hälsa dem välkomna tillbaka igen. Många av våra besökare är återkommande gäster, många har blivit våra vänner och det har verkligen känts tomt utan dem. De har alltid varit en naturlig del av sommaren i Östersund.

Källa: Destination Östersund