Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fyra av tio vill hantera privatekonomin annorlunda på grund av Coronapandemin – budget ger koll

Efter semestern kan det kännas tomt i plånboken och det här året kan många ha en mer ansträngd privatekonomi än vanligt. Effekterna av Coronapandemin har gjort att många hushåll märkt hur viktigt det är att ha koll på sin privatekonomi. En undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna visar att fyra av tio kommer att dra lärdom av krisen och hantera sin privatekonomi annorlunda framöver.¹

Coronapandemin har gjort att fler vill hantera sin privatekonomi annorlunda och få bättre koll. Det gäller särskilt vikten av att ha en sparbuffert för att klara oförutsedda utgifter och att till exempel klara en period av arbetslöshet.

– Även om man vill lära sig mer om hur man kan hantera sin privatekonomi bättre kan det vara svårt att veta var man ska börja. Men genom att lära sig göra en budget kan alla, även de med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, seniorekonom och analytiker på Swedbank.

Gör en budget för att få koll

Det första steget för att få bättre koll på sin privatekonomi är att göra en budget med sina inkomster och utgifter varje månad. Lägg ihop inkomst efter skatt (exempelvis lön, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag och barnbidrag) för att få fram den disponibla inkomsten, det vill säga de pengar man har att röra sig med varje månad.

Samla sedan utgifterna. Utgifter kan vara mer eller mindre nödvändiga, försök att kategorisera dem för att lättare se vilka man eventuellt kan spara in på. Nödvändiga utgifter är exempelvis boende och mat. Mindre nödvändiga utgifter kan till exempel vara fika på stan eller streamingtjänster man inte använder. Somliga utgifter kan också vara svårare att påverka än andra, till exempel kostnad för boende.

– Fördela utgifterna utifrån nödvändiga och inte nödvändiga, eller åtminstone mindre nödvändiga, för att se vad du skulle kunna dra ner på och kanske spara i stället. Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror, säger Madelén Falkenhäll.

Boende och mat är utgifter som det kan vara svåra att dra ner på. Men andra saker såsom prenumerationer, abonnemang och försäkringar bör man se över regelbundet, där kan finnas pengar att spara. Ha koll på abonnemangen, man har kanske tecknat sig för flera streamingtjänster som man kanske inte längre behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar man har på samma ställe, det blir ofta billigare.

Buffert – viktigt för att klara oförutsedda händelser

Det är viktigt med en ekonomisk buffert för att klara sin privatekonomi om något oförutsett händer. En sparbuffert, medlemskap i a-kassan och vid behov en inkomstförsäkring är exempel på sådant som ökar tryggheten i privatekonomin.

Med en sparbuffert kan man känna sig tryggare i att klara oförutsedda händelser som att till exempel tvättmaskinen skulle gå sönder eller om man måste gå till tandläkaren

– Vår rekommendation är att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert. Då är man bättre förberedd för om något oförutsett händer. Är man inte medlem i en a-kassa så bör man bli det, då har man försäkrat sin inkomst om man skulle bli arbetslös, säger Madelén Falkenhäll.

Få koll på din privatekonomi – tips från Swedbank

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, finns det utgifter du kan dra ner på? Vissa utgifter är mer nödvändiga än andra.
  • Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på dina småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror.
  • Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster eller samla försäkringar på samma ställe.
  • Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring till ett sparkonto när lönen kommer varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
  • Spara först ihop till en buffert för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
  • Försök sedan även att spara långsiktigt till din pension. För att få bättre koll på din pension, gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos.
  • Gå med i a-kassan, det säkerställer en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du lite högre inkomst kan det vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring.²
  • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.

 

¹Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Swedbank i maj 2020 och 3 159 personer i åldrarna 18-65 år deltog.
²Inkomsttaket i a-kassan är 25 000 kronor, har man inkomst däröver kan en inkomstförsäkring vara ett alternativ att säkerställa högre ersättning vid arbetslöshet.

Källa: Swedbank