Lyckligare katt med rätt stimulans

Lekande katt. Foto: Agria Djurförsäkring
Foto: Agria Djurförsäkring

Katter behöver få chansen att agera ut sina naturliga instinkter som att jaga, fånga byten och klösa för att trivas och må bra. Därför är det särskilt viktigt att göra vardagen lite mer spännande för katter som lever större delen av sitt liv inomhus. Men det kan var klurigt att veta hur man kan aktivera sin katt, här bjuder Agria Djurförsäkring på några tips.

När Jordbruksverket tidigare i år uppdaterade djurskyddsreglerna för katt förtydligades kattägarens ansvar att stimulera sin katt. Att hjälpa katten att stärka sin mentala och fysiska hälsa genom att få leva ut sina naturliga instinkter ger en lyckligare och mer harmonisk katt.

– Det gäller att vika en stund varje dag åt att bjuda katten på nya utmaningar. Försök att göra det till en rutin som del av kattens dagliga omvårdnad, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Här bjuder Agria på några idéer om hur kattägare kan öka stimulansen för sina katter:

Katter gillar leksaker
De flesta katter tycker om att leka. Skaffa en leksak till din katt. Köp en boll i djuraffären eller gör en egen genom att rulla ihop lite papper. Om katten inte är intresserad kan du liva upp leksaken med lite kattmynta, en växt som kan påverka kattens sinnesstämning och finns i djuraffärer.

Gör dagens måltid till en lek
Det kan bli enformigt att äta sin middag ur en och samma skål varje dag. Gör istället dagens måltid till en härlig jakt! Plocka upp torrfoderkulorna en och en och låt dem rulla i väg på golvet. Det tänder kattens jaktinstinkt och varje kula blir ett fångat byte. Eller varför inte gömma kulorna på oväntade ställen för att överraska katten i sökandet efter mat?

En annan utmaning är att stoppa in kattgodis i en toarulle och vika ned kanterna. Sedan får katten klura på den ska få ut godiset.

Lek katt och råtta
Sätt fast en leksak, på ett snöre, eller köp en dammvippa. Dra leksaken längs golvet och vifta med den framför katten för att fånga intresset. Då kan du dra den bakom hörn och möbler utanför kattens synfält Det brukar trigga igång katte nännu mer!

Tänk på att inte lämna katten ensam med leksaker med långa snören så den inte trasslar in sig.

Klickerträna din katt
Har du provat att klickerträna din katt? Om inte är det dags nu! Klickers finns i de flesta djuraffärer för några tior. Lär katten att ett klick betyder belöning. Med lite tålamod lär den sig snabbt. När den förstått, kan du koppla ihop klicket med en aktivitet som att hoppa upp på bordet, sitta fint, göra high five eller snurra runt på golvet. Låt fantasin flöda!

Klösbräda
Katter gillar att markera revir genom att klösa. Alla katter behöver därför en rejäl klösbräda. Placera den gärna nära ytterdörren, där det kommer många nya dofter. Det gör kattlivet extra intressant!

Bygg en tunnel
Att bygga en tunnel år katten är mycket enklare än det låter. Ta en större kartong, gör två lagom stora, runda hål i varje kortsida. Vips får katten en ny, spännande utmaning att smyga igenom!

Källa: Agria Djurförsäkring