Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter ett tufft 2020 – Vasaloppet gör besparingar

Foto: Lipothymia
Foto: Lipothymia

Både den snöfattiga vintern 2020 och coronapandemin har ställt Vasaloppet på prov på flera olika sätt under det gångna året. För att komma i balans genomförs nu därför ett besparingsprogram. 

2020 var ett tufft år för Vasaloppet. Vinterveckans snöbrist innebar stora och kostsamma utmaningar där Vasaloppets organisation jobbade mycket hårt med att säkra skidspåren för alla deltagare i samtliga lopp. Därefter kom coronapandemin som gjorde det omöjligt att genomföra sommarveckan som vanligt på plats i Vasaloppsarenan. Istället föddes Hemmavasan som blev ett mycket uppskattat evenemang bland deltagarna med över 16 000 anmälningar.

Ekonomiskt sett har dock året i sin helhet inneburit såväl högre kostnader som lägre intäkter än normalt. För att nå balans och för att rusta Vasaloppet in i framtiden genomförs därför ett antal besparingar och effektiviseringar under det kommande året.

Som en del av besparingarna kommer Vasaloppets organisation att göras om vilket får till följd att det i dag, onsdag 16 september, går ut ett varsel för tolv tjänster. Fackliga förhandlingar kommer nu att inledas.
– Vasaloppet har haft många tuffa utmaningar genom åren men 2020 har varit riktigt besvärligt och har satt organisationen på prov. Det är aldrig roligt att göra sådana här åtgärder men utifrån det år vi har haft så är det nödvändigt för att Vasaloppet ska stå starkt i många år framöver. Nu i vinter siktar vi återigen på att kunna ta emot våra deltagare här i Vasaloppsarenan och vi blickar därefter vidare mot Vasaloppets 100-årsjubileum år 2022, säger Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson.

Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson är tillgänglig för frågor från media från 11.00 i dag, onsdag 16 september.

Källa: Vasaloppet