Nytt lopp – premiär för Trailvasan 10 i augusti 2021

Stig i tallskog. Foto: Vasaloppet
Foto: Vasaloppet

Ett kvällslopp med start och mål i Mora, öppet för alla som vill prova på att springa i fäders spår. Mycket stig, tekniskt underlag och backar i solnedgång. Så ser upplägget ut för Trailvasan 10, Vasaloppets allra nyaste lopp.
– Med Trailvasan 10 ger vi ännu fler chansen att uppleva känslan av att gå i mål i Mora, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Vasaloppets sommarvecka fortsätter att utvecklas. Årets upplaga fick genomföras i form av Hemmavasan på grund av corona-pandemin där den nya distansen för löpning, Hemmavasan Trail 10, introducerades och blev populär. Så populär att det nya löploppet på 10 km nu blir ett av de ordinarie loppen under Vasaloppets sommarvecka 2021.

Premiärdatumet för Trailvasan 10 är satt till fredag 20 augusti 2021, kvällen innan Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30, Vasakvartetten och Vasastafetten avgörs.
– För medföljande kompisar och familjemedlemmar som inte springer på lördagen kan Trailvasan 10 vara den perfekta utmaningen. Sedan tror vi också att distansen och löparfesten i Mora kommer att locka många deltagare från närområdet, säger Tommy Höglund.

Trailvasan 10 är ett motionslopp där deltagarna tävlar mot sig själva, ingen segrare utses men tiderna och resultaten registreras som vanligt på vasaloppet.se och alla deltagare har nummerlapp. Alla är välkomna från det året man fyller 11 år, medalj och diplom delas ut efter målgång. Både start och mål är vid Vasaloppsmålet i Mora och banan följer delvis Vasaloppsspåren, men går även på annan historisk Vasaloppsmark.
– Terrängen är klassisk trail och du kan såklart satsa på att springa snabbt, men gå-lunka-löp fungerar lika bra. Du har tre timmar på dig, så det finns gott om tid. Välkommen till fäders spår, säger Tommy Höglund.

Fakta Trailvasan 10

Premiär: Fredag 20 augusti 2021, anmälan är öppen på www.vasaloppet.se
Start: Kl 18.00–18.15
Underlag: 8 km skogsväg/Vasaloppsspår/stig och 2 km asfalt
Bansträckning: Trailvasan 10 startar i centrala Mora och går på parkvägar utefter Vasaloppsspåret mot Mora skidstadion genom fina öppna tallhedar. Vidare ner på stigar genom lummiga lövskogar längs Österdalälven och därefter in genom Mora Camping och centrala Mora. Målgång under den klassiska portalen ”I fäders spår för framtids segrar”.
Maximal löptid: 2,45–3 timmar (målet stänger kl 21.00)
Minimiålder: från året du fyller 11 år
Max antal deltagare: 1 000
Vätskekontroller: ca 3,5 km och 7 km
Anmälningsavgift: 375 kr

Källa: Vasaloppet