Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kulturminister Amanda Lind och Frida Edman inviger Bokmässan Play

Amanda Lind på bokmässan i Göteborg 2019. Foto: Per A.J. Andersson
Amanda Lind på bokmässan i Göteborg 2019. Foto: Per A.J. Andersson

Med start från i morgon till och med söndag – samma dagar som den fysiska Bokmässan i Göteborg normalt skulle äga rum – kan bokälskare, kultur- och samhällsintresserade från när och fjärran surfa in på bokmassan.se och ta del av ett gediget program med författarsamtal och seminarier som tillhandahålls kostnadsfritt via Bokmässan Play. Bokmässan 2020 i Play-format invigs i morgon torsdag 24 september av kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, på Fotografiska i Stockholm. Där spelas också de flesta programpunkterna för årets digitala bildningshubb och litteraturfestival in. På eftermiddagen sänds även ett invigningsseminarium från Riksdagsbiblioteket, med partiledarnas läsning i fokus.

– Vi välkomnar alla tittare och läsare till en play-tjänst, en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal. Det är ett program som är skapat utifrån den starka svenska utgivningen som vi alla ska vara stolta över, kryddat med internationell stjärnglans. Jag hoppas att så många som möjligt tar del av samtalen, inspireras till läsning och upptäcker litteraturens magiska värld genom nya berättelser och romaner, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

En digital bokfest i gediget format
Coronaviruset ställde i år in folkfesten i Göteborg men banade istället väg för en fyra dagars digital bokfest med möjlighet att nå långt bortom geografiska gränser. Den 24–27 september arrangerar Bokmässan i Göteborg över 150 studiosamtal som sänds via Bokmässan Play, och flera externa scenarrangörer, som normalt sett brukar medverka på mässgolvet förstärker programmet ytterligare.
Centralt är den starka svenska utgivningen med medverkande som Alex Schulman, Patrik Lundberg, Stina Jackson, Åsa Linderborg, Nina Björk, Hanna Nordenhök och Göran Greider. Även debutanter som Gina Dirawi, Petra Mede och Amat Levin syns i programmet. Bokmässans traditionellt internationella stjärnglans upprätthålls genom samtal med Ben Lerner, Salman Rushdie, Valeria Luiselli, Jacqueline Woodson och Jonathan Safran Foer. Dessutom har en film om årets ALMA-pristagare Baek Henar världspremiär på Bokmässan Play. Totalt medverkar över 470 författare, forskare, journalister och sakkunniga i Bokmässans program.

Invigning torsdag 24 september
Bokmässans invigning startar kl 08.45 och sänds från Fotografiska i Stockholm, i programspåret Demokratin. Amanda Lind invigningstalar.
Till programmet >> 

Senare på eftermiddagen, kl 14.30, direktsänds det officiella invigningsseminariet ”Vad läser ni – av plikt och lust?” med Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L), Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP), Mikael Damberg (S), Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Samtalet leds av Bengt Westerberg, Läsrörelsens hedersordförande och tidigare partiledare för Folkpartiet, som även modererade ett motsvarande samtal för 20 år sedan, med dåvarande partiledare.
Till programmet >>
Seminariet sänds i programspåret Extrainsatt, och även på DN.se.

Två inriktningar – Bildningshubben och Litteraturfestivalen
Bokmässans bildningshubb (24–25 september) riktar sig i huvudsak till lärare, skolpersonal och bibliotekarier, men också till en samhällsintresserad allmänhet. Bildningshubben består av programspåren Demokratin, Lärandet och Morgondagen, och fördjupar sig i samtidens bildningsfrågor samt belyser de mest aktuella frågorna för skola och bibliotek. Bokmässans litteraturfestival (26–27 september) består av sex programspår: Crimetime, Hjärnan, Samtiden, Idéerna, Livet och Litterär salong. Litteraturfestivalen bjuder på unika författarintervjuer och kuraterade samtal om allt från höglitterär prosa till samtidsfrågor, populärvetenskap, biografier, feelgood och deckare.

Teman som bygger broar mellan olika typer av kulturutövning
Teman för Bokmässan 2020 är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur. Inom lästemat samtalar Björn Ranelid, författare och lärare med bland andra Matilda Westerman, författare och tidigare stabschef hos dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin, och Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund, om läsning och bildning. Vi ser också samtal under rubrikerna ”Är läskunnigheten hotad?” och ”Ge dina barn ett språk”. Inom ramarna för Digital kultur möts flera författare, experter och digitala kulturutövare under rubriker som ”Kulturbranschens omställning efter corona”, ”Digitalt berättande – chattnoveller, dataspel och meditationer”.

Bokmässan Play
Årets program på Bokmässan Play är gratis för tittarna och nås via bokmassan.se. Där kan tittarna ta del av alla programpunkter digitalt under mässdagarna. Eftersom sändningarna även går att titta på i efterhand behöver man för första gången inte välja bort något i Bokmässans programutbud. Samtalen direktsänds och spelas in utan närvaro av publik från flera olika studios, bland annat på Fotografiska i Stockholm, på Svenska Mässan i Göteborg, i Malmö och i New York.

Digital bokförsäljning
Det går att köpa böcker på Bokmässan även när den är digital. Från och med den 24 september kan man klicka hem böckerna vid respektive programpunkt på bokmassan.se. Akademibokhandeln och Bokus är i år exklusiva försäljningspartner och erbjuder särskilda mässpriser.

Mediepartner
Alla programspår har en mediepartner, vilket ökar räckvidden för Bokmässans program. Bildningshubbens tre spår sänds i samarbete med UR. Programspåren i Litteraturfestivalen har olika mediepartner: Crimetime (Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad), Hjärnan (Svenska Dagbladet), Samtiden (Göteborgs-Posten), Idéerna (UR), Livet (Expressen kultur) och Litterär salong (Aftonbladet kultur).

Sydafrika
Sydafrikas medverkan som temaland och hedersgäst 2020 har skjutits upp, men redan i år kan tittarna ta del av landets poesiscen när Globala Torget och Rum för Poesi sänder direkt från Johannesburg under lördag eftermiddag.

Scensamtal av externa arrangörer
Utöver Bokmässans eget program förstärks Bildningshubben och Litteraturfestivalen av scenprogram producerade av BonnierHoops, Folkbildningsscenen (ABF), Forskartorget, Globala Torget, Göteborgs Litteraturhus, Lärarscenen, Rum för poesi, Rum för översättning och Se människan. Samtalen direktsänds från och spelas in på olika platser i Sverige och utomlands.

Bokmässan 2020 arrangeras på Bokmässan Play den 24–27 september.

Källa: Svenska Mässan Gothia Towers