Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Undvik dyra vattenskador: Så vintersäkrar du sommarstugan

Sommarstuga i grönska mot mörk himmel. Foto: I, Fubben
Foto: I, Fubben

I Sverige är det många som flyr till ett sommarboende under årets varma månader. Och under tider med reserestriktioner har desto fler tillbringat semestern på hemmaplan. Men vintern närmar sig och med kylan kommer även en del problem. Ska ditt fritidshus stå tomt fram till nästa sommar? Då är det hög tid att börja skydda huset för lägre temperaturer. GROHE har listat de viktigaste punkterna att tänka på när du säkrar din sommarstuga inför vintern.

Sommaren är nu över och många svenskar har därför klappat igen dörren till sina fritidshus. Om huset ska stå intakt inför nästa solsäsong är det viktigt att tänka på ett och annat. Vattenskador till följd av sönderfrusna rör är ett dyrt och vanligt förekommande problem. Det kan dock förebyggas med enkla medel. Desto tidigare du upptäcker en skada desto billigare kommer den vara att reparera. Visste du exempelvis att det går att få ett meddelande till din telefon så fort en vattenskada upptäcks?

– Det är mycket som bör göras innan fritidshuset kan lämnas tomt. Bland annat kan man skaffa ett inbrottslarm och sätta nät över ventiler och skorsten för att stoppa skadedjur att ta sig in. Men ett av de vanligaste och dyraste problemen bland svenskar är vattenskador. Idag finns det hjälpmedel som hindrar dessa skador i hemmet. Däribland smarta vattenfelsbrytare, ett digitalt kontrollsystem som är sammankopplat till din telefon och meddelar dig direkt när något är fel. En investering som kan spara dig mycket pengar i slutändan, säger Frank Hilgers VVS- och renoveringsexpert på GROHE Sverige.

Tipslista – Så skyddar du fritidshuset från vattenskador
1. Rensa hängrännorna
Ett enkelt och viktigt tips är att ta bort löv och skräp från hängrännorna och taket som skulle kunna stoppa regnvattnet från att åka ner längs stupröret. Det går även att köpa vattenavrinningssystem med spännande lösningar så som blad-och snigelhinder. Hindret gör att vattnet enkelt kan rinna ner där det ska och inte in i andra vrår som kan orsaka stora vattensamlingar och därmed kostsamma skador.

 

2. Stäng av det som ska stängas av
Huvudkranen bör stängas av och töm ur det vatten som är kvar i rörsystemen i huset. Varmvatten-beredaren och spolcisternen i toaletten är lätt att glömma men dessa bör också tömmas på vatten innan du lämnar huset för vintern. Var även noga med kyl, frys och diskmaskin när du ska vara borta under en längre tid. Förhindra vattenläckor genom att exempelvis installera en batteridriven diskmaskinsavstängning, eller att du helt enkelt stänger av alla vitvaror som kräver vattentillförsel.

3. Säkra upp digitalt
Ta alltid det säkra före det osäkra och investera i en digital lösning som låter dig veta direkt om en skada sker i fritidshuset trots att du befinner dig på hemmaplan. En smart vattenfelsbrytare så som GROHE Sense Guard jobbar dygnet runt med att upptäcka, meddela om och reglera eventuella vattenskador.

Källa: GROHE