Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elever skriver monologer i dialog med Dramaten

Unga Dramatens dramaturger besöker i september–oktober mellanstadieelever på stockholmsskolor för att inspirera dem till att skriva monologer som sedan dramatiseras och gestaltas av skådespelare från Dramatens ensemble. Först på tur är Farstaängsskolan i Farsta som den 30 september får besök av Nina Dahn, David Book och Pierre Wilkner som då kommer att läsa de monologer som eleverna arbetat med.

Dramaten besöker under hösten mellanstadieskolor i Stockholms län för att hjälpa dem att ta sig an uppgiften att skriva en monolog. Under den första veckan kommer teaterns dramaturger till klassen för att, med undervisningsmaterial och övningar, förklara vad som kännetecknar en klassisk och modern monolog varpå eleverna får pröva på att skriva egna monologer. Efter en vecka kommer Dramatens skådespelare tillbaka till skolan för att gestalta några av elevernas texter.

”Under den pågående pandemin när vår publik inte kan komma till teatern, så måste vi mer aktivt söka upp publiken. Vi på Unga Dramaten är redan ute på förskolor och spelar föreställningen Den lille girige. Nu ger vi oss ut och besöker elever på mellanstadiet med ett program som handlar om att skriva monologer, säger Ada Berger, regissör och konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Medverkande dramaturger: Anna Norman Kölén och Sara Beer
Medverkande skådespelare: Nina Dahn, David Book, Pierre Wilkner
Längd: 3 lektioner
Spelperiod: Mitten på september–mitten på oktober
Spelplats: Ute på skolgården
Antal elever: en skolklass
Målgrupp: Mellanstadiet

Källa: Dramaten