De norska väghjältarna i ”Ice Road Rescue” är tillbaka i en ny spännande säsong

Norsk vinterväg. Foto: JarleN
Foto: JarleN

Den internationella tittarsuccén med de norska väghjältarna är tillbaka med nya bärgningsuppdrag i hårt väder och besvärliga körförhållanden. Säsong 5 av “Ice Road Rescue” har premiär 8 oktober kl 21.00 på National Geographic.

Under vintern förvandlas många norska vägar till isiga, nyckfulla och ibland livsfarliga platser. I den nya säsongen fortsätter vi följa bilbärgarna Thord Paulsen, Bjørn Lægreid, Jo Roger och Ole Henrik Blengsli som under extrema förhållanden och långa nätter håller vägarna öppna. ”Ice Road Rescue” är National Geographics första norska dokumentärserie, producerad av ITV Studios Norge för en internationell publik.

I den nya säsongen måste våra väghjältar ut på många riskfyllda räddningsuppdrag. 23 av dem är olyckor med stora lastbilar, varav 15 av dem är utlandsregistrerade.

Större olycksrisk med utländska lastbilar
De extrema förhållandena överraskar många som inte känner till de norska vintervägarna. Dåliga, slitna däck och brist på användning av snökedjor är ofta orsaken till lastbilsolyckor.

Tunga utländska lastbilar har tre gånger så stor risk att bli involverade i singelolyckor jämfört med norska tunga lastbilar, enligt en studie från norska Transportøkonomisk institutt (TØI) som genomfördes 2016. I 2019 hänvisade TØI till rapporten som fortfarande aktuell.

  • Myndigheterna skärpte kraven för vinterdäck förra året och införde möjligheten att stoppa lastbilar vid gränsen om de har för dåliga däck, säger Bjørn Lægreid.

Extrema vinterförhållanden överraskar
Tillfälligheter kan ofta vara det som förhindrar allvarliga frontalkollisioner och skador. Fordonets placering efter en olycka kan också skapa farliga situationer för trafiken som passerar olycksplatsen. Många bärgningar är därför riskabla.

  • I årets säsong finns det flera exempel på att en olycka ofta skapar en kedjereaktion av farliga händelser, säger producent Anders Askeland i ITV Studios Norge. Lastbilar passerar ofta olycksplatsen i hög hastighet, trafikanter i kö gör farliga omkörningar, räddningsarbetare har svårt att komma förbi och snöplogarna fastnar vid olycksplatsen och vägarna förblir därför osaltade och isiga, förklarar han.

Älskad av folket
Under säsong 5 sker det också förändringar på det personliga planet. Jo Rogers son, Ole Henrik, 23 år, måste ta ansvar för räddningstjänsten, då Jo Roger är med i en olycka. Thords och Bjørns vänskap sätts på prov när de ingår ett nytt samarbete.

De modiga hjältarna är populära över hela världen, även utanför Norden. Serien visas på tv i 74 länder på 30 språk.

Fakta

  • Premiär: torsdag 8 oktober kl 21.00 på National Geographic
  • Avsnitt: 8×60 minuter + 4 specialavsnitt
  • Dokumentärserien visas på tv i 74 länder på 30 språk
  • Över 20 miljoner tittare från hela Europa följde väghjältarna i ”Ice Road Rescue” förra året
  • ”Ice Road Rescue” är National Geographics första dokumentärserie exklusivt från Norge, producerad av ITV Studios Norge, för en internationell publik.
Källa: Fox Networks Group (FNG)