RFSL applåderar ambassadörernas stöd för hbtqi-rättigheter i Polen

I ett öppet brev uttrycker 43 ambassadörer i Polen sitt stöd för hbtqi-personers mänskliga rättigheter och för polska hbtqi-organisationer. Stefan Ullgren, Sveriges ambassadör i Polen, är en av undertecknarna.

– Ambassadörernas brev är en exceptionell markering. Det visar att många av världens länder vänder sig emot det som händer i Polen och att det finns ett starkt stöd för de hbtqi-organisationer som kämpar i motvind, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Situationen för Polens hbtqi-personer har förvärrats de senaste åren. 100 polska kommuner har antagit resolutioner om att bli “hbt-fria zoner”. Flera av förra årets prideparader blev attackerade och bombhotade. 2019 försökte myndigheterna stoppa flera prideparader, men misslyckades efter domstolsprocesser. Hbtqi-organisationer i Polen har också rapporterat om ökat antal hatbrott mot sina medlemmar och sympatisörer den senaste tiden. Coronapandemin har ytterligare förvärrat situationen och försvårar kraftigt hbtqi-aktivism och organisering.

– Polens regering agerar på ett sätt som underblåser och förstärker homo- och transfobi, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL. Vi välkomnar de viktiga röster som höjs mot den utvecklingen.

Nyligen har ILGA Europe och flera polska hbtqi-organisationer lämnat in ett rättsligt klagomål mot Polen till Europakommissionen, och över 400 polska hbtqi-personer har skickat in individuella klagomål om diskriminering på arbetsplatsen, hatbrott och trakasserier.

– RFSL tycker att Europakommissionen måste göra mer för att markera mot Polen. Det måste få konsekvenser för ett land att så tydligt bryta mot EU-rätten, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Källa: RFSL