Michael Thalheimer är tillbaka på Dramaten med tragedin Elektra

 Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.
Rebecka Hemse. Foto Sören Vilks.

Den omtalade och mångfaldigt prisbelönade tyska regissören Michael Thalheimer, som hade stora framgångar med Peer Gynt på Dramaten 2018, återvänder nu för att regissera Hugo von Hofmannsthals omdiktning av Sofokles drama Elektra. Rollen som Elektra görs av Rebecka Hemse. Premiär på Stora scenen den 15 oktober.

“Tragedin uppstår när alla karaktärerna har rätten på sin sida och den förstärks av att det  inte finns någon kör som fördömer och fördelar skuld. När jag arbetade med texten i en tidigare uppsättning för några år sedan greps jag av det kärnfulla och strama språket.  Det är ett direkt och koncentrerat drama som måste närläsas för att gestaltningen ska göra pjäsen rättvisa”, säger regissören Michael Thalheimer.

Dramat Elektra tar avstamp i berättelsen om hur kung Agamemnon offrar sin dotter Ifigenia för bättre stridslycka, mot modern Klytaimnestras vilja. Klytaimnestra hämnas genom att mörda Agamemnon och Elektra vill hämnas mordet på fadern. Elektra är en mytisk, intensiv och våldsam tragedi i en akt om en familj som drabbats av en dödlig förbannelse och om hämndens oändliga cykel.

Uppsättningen utgår från Hugo von Hofmannsthals gastkramande omdiktning av Elektra-myten. Den komprimerade versionen av Sofokles drama präglas av en intensiv dödsmedvetenhet och blev en stor framgång vid urpremiären i Berlin 1903. Pjäsen ligger även till grund för Richard Strauss opera med samma namn.

Michael Thalheimer har regisserat för en rad stora europeiska teatrar och är fast regissör vid prestigefulla Berliner Ensemble i Berlin. Han har bland annat tilldelats Friedrich-Luft-Preis, TV kanalen 3sat-Innovationspreis och Golden Mask Moskva. 2012 tilldelades han Nestroy Theaterpreis för iscensättningen av just Hugo von Hofmannsthals Elektra på Burgtheater. Michael Thalheimers första besök på Dramaten var ett gästspel med Goethes Faust på Stora scenen 2006. Två år senare regisserade han Kasimir och Karoline, som blev en stor framgång. 2013 var han tillbaka med den kritikerrosade Woyzeck och 2018 satte han upp Peer Gynt med Erik Ehn i huvudrollen, en rolltolkning för vilken han belönades med Svenska Dagbladets Thaliapris 2018.

Medverkande:
Erik Ehn
Stina Ekblad
Electra Hallman
Rebecka Hemse
Andreas Rothlin Svensson

Översättning: Ulrika Wallenström
Regi: Michael Thalheimer
Scenografi: Olaf Altmann
Kostym: Michaela Barth
Musik: Bert Wrede
Ljus: Michael Gööck
Peruk och mask: Peter Westerberg, Eva Maria Holm

Elektra, premiär Stora scenen, 15 oktober.

Källa: Dramaten