Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset bidrar med 400 000 kronor till översvämningsdrabbade i Pakistan

Foto: Tyska Röd Korset

Antalet omkomna och hemlösa efter översvämningarna i Pakistan ökar. Svenska Röda Korset bidrar med 400 000 kronor till de drabbade för att bistå med nödhjälp.

Enligt den senaste tillgängliga uppgiften har mellan 1 400 och 1 600 människor omkommit och cirka fyra och en halv miljoner människor är drabbade av översvämningarna i Pakistan. Myndigheterna beräknar att runt 250 000 bostäder har förstörts, många har helt enkelt spolats bort.

Svenska Röda Korset bidrar nu med 400 000 kronor och vädjar samtidigt om ytterligare stöd till sin katastroffond. Insamling till de drabbade i Pakistan pågår just nu, samtidigt som Röda Korset förbereder en ansökan till Sida om medel för att stödja de översvämningsdrabbade.

– Utmaningarna i insatsen är många: regn, förstörda broar och vägar, elavbrott och dåligt fungerande eller avskurna mobil- och telefonnät. Frivilliga och anställda på Pakistans Röda Halvmåne vittnar om att det enda sättet att ta sig fram i många fall är med hjälp av åsna eller till fots. Många av de drabbade områdena har fortfarande inte nåtts av hjälp och mer regn väntas på flera håll, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Röda Korset.

Pakistans Röda Halvmåne och Internationella rödakors-och rödahalvmånefederationen, Federationen, vädjar i en appell daterad 2 augusti om 120 miljoner kronor för ska bistå 175 000 människor (motsvarande 25 000 familjer) som nu är drabbade. Insatsen som planeras under nio månader handlar om att ge nödhjälp till människor som flytt och är i behov av mat, rent vatten, filtar, basala köksredskap såsom stormkök och bestick, stormlampor och tvål.

Utöver de insatser som Pakistans Röda Halvmånens frivilliga och anställda redan har gjort genom att tömma sina lager på mat, tält och annat tillgängligt stöd på plats, fortsätter arbetet med att evakuera strandsatta och ge första hjälpen genom halvmånens 15 hälsokliniker runt om i landet.

– Läget för tusentals människor som har förlorat sina hem, skördar och andra försörjningskällor såsom getter är svår, inte minst för dem som är på flykt eller i trångbodda läger. Många drabbas nu av sjukdomar såsom diarré och malaria men även medicin för att hantera ormbett efterfrågas av vår systerförening. Just nu prioriterar vi framförallt insatser för att undvika sjukdomar genom att tillhandahålla rent vatten och vi ger råd och tips för hur man kan hålla sig frisk, säger Nina Paulsen.

Källa:Röda Korset