Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sista stenen lagd i Stockholm Norvik Hamn

Den sista markstenen är nu på plats och Stockholms Hamnar gör sig redo för att öppna den sista delen, roro-terminalen, av Stockholm Norvik Hamn. Sveriges nyaste hamn är nu lika stor som Gamla stan.

I slutet av september lades den sista av elva miljoner markstenar i den totalt 44 hektar stora hamnen. Det motsvarar en yta lika stor som Gamla stan i Stockholm. Bygget av Stockholm Norvik Hamn inleddes 2016 och verksamheten öppnade enligt plan i maj 2020 då containerterminalen togs i drift. Den andra delen, roro-terminalen för rullande gods, kommer att öppna under hösten.

– Det känns härligt att snart få öppna roro-delen och välkomna gamla och nya kunder till en hamn med högteknologisk standard, rejäla ytor och en ny effektiv infrastruktur som underlättar hanteringen, säger Johan Wallén på Stockholms Hamnar.

Roro-terminalen består av två kajlägen med ramper för att kunna rulla av och på gods samt en hamnplan på tolv hektar. Där finns fyra kilometer filer för uppställning av incheckade trailrar och fordon inför avgång. Dessutom finns en stor buffertyta för avgående gods och ytterligare ett område har byggts för lastbilschassin inför export.

Källa: Stockholms Hamnar