The Door of No Return – en kväll till minne av avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln

Morianen av och med Joel Valois. Foto: Jonas Jörneberg.
Morianen av och med Joel Valois. Foto: Jonas Jörneberg.

Dramaten och National Black Theatre of Sweden presenterar en kväll till minne av den svenska slavhandelns avskaffande den 9 oktober 1847. Kvällen är en minnesceremoni som presenterar tre olika föreställningar för att uppmärksamma de miljontals afrikaner som försvann i den transatlantiska slavhandeln och som än idag är förslavade. Föreställningen sänds live och kan ses från Dramatens hemsida. The Door of No Return på Stora scenen den 8 oktober klockan 20.00.

The Door of No Return är den dörr som de afrikanska slavarna gick igenom när de lämnade moderlandet bakom sig för alltid. Det var den dörr som skickade dem till andra sidan jordklotet och ett liv av fattigdom, förnedring, våldtäkt och mord.

Dramaten högtidlighåller nu, tillsammans med National Black Theatre of Sweden, minnet av alla de svarta människor som försvann i den transatlantiska slavhandeln, som än idag är förslavade och de som dödats på grund av rasism, nu senast George Floyd. Årets minnesdag tillägnas även alla de som fortsätter kampen mot rasism, för frihet och lika rättigheter för alla människor.

” The Door of No Return är idag en plats som vi som svarta aldrig mer återvänder till. Varje dag vandrar vi vidare på vår väg mot friheten, vårt öde och vår historia. Därför minns vi och firar”, sägerJosette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för National Black Theatre of Sweden och regissör för kvällen.

“Jag är väldigt glad att Josette och National Black Theatre of Sweden vände sig till mig om att få lägga denna viktiga minneskväll här på Dramaten. Det känns verkligen bra att kunna presentera detta med tanke på stämningar och konflikter som pågår just nu i världen. Nationalscenen måste alltid stå mitt i samtiden och ständigt vara öppen för att diskutera och ompröva historien. Vi arbetar även på att hitta nya och längre konstnärliga samarbeten mellan Dramaten och National Black Theatre of Sweden”, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef.

Kvällens program, som framförs på både svenska och engelska:
Inledning av Josette Bushell-Mingo skådespelare, regissör och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola och Dramatens konstnärliga ledare och teaterchef Mattias Andersson.

Black Ocean – En föreställning om minne och ritual, där drömmarna utforskas hos dem som gått till havets botten och dött på slavskeppen till havs. Medverkande: Kayo Mpoyi, Lamin Daniel Jadama, Nancy Ofori, Tarika Wahlberg, Senait Imbaye, Marque Gilmore, Raymond Peroti, Kayo Shekoni, Binyam Haile, Ruben Karsberg, Ama Kyei.

Morianen – Ett verk om en västindisk pojke som rövades bort och skänktes som gåva till drottning Lovisa Ulrika och blev en ny “bror” till Gustav III. Verket uppmärksammar hans liv, de första minnena av hovet och kopplingen till Dramatens scen idag. Skriven och framförd av Joel Valois som går tredje och sista året på programmet för skådespeleri på Stockholms konstnärliga högskola.

Nubian Voices (Nubiska röster) – Ett collage med några av de viktigaste pjäserna från den afrikanska kontinenten och diasporan, framfört av Astrid Assefa, Richard Sseruwagi, Måns Clausén, Alexander Karim, Maria Salah, Ellen Nyman och Fransesca Quartey. Texter av bl.a. Lorriane Hansberry, Wole Soyinka, Winsome Pinnock och August Wilson.

And Still I Rise – Maya Angelous tidlösa dikt, framförd av Rebecca Drammeh och Kayo Shekoni.

På grund av maxantalet om 50 personer vid offentliga sammankomster kommer inga biljetter finnas till försäljning. Men föreställningen sänds live och kommer kunna ses från Dramatens hemsida.

National Black Theater of Sweden
är en konstnärlig plattform för såväl afrikanska klassiker, ny dramatik, scenkonst som multidisciplinära experiment.

The Door of No Return, den 8 oktober, klockan 20.00, Stora scenen.

Källa: Dramaten