Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Turkiet och Belarus på EU-toppmöte

 Ett av mötesrummen i Europabyggnaden. Foto: Europeiska unionens råd
Ett av mötesrummen i Europabyggnaden. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s relation till Turkiet och situationen i östra Medelhavet var en fråga som EU-ledarna tog upp när de träffades i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna fick också en kort uppdatering om förhandlingarna med Storbritannien.

Turkiet och Belarus

– Sent i natt så kunde man enas om en text kring Östra medelhavet och Turkiet. Det var flera avbrott i diskussionerna och flera bilaterala överläggningar innan texterna kunde bli tillräckligt vassa för att Cypern skulle gå med på att häva sin blockering av Belarus-sanktionerna. Bland annat står det nu i slutsatserna att om det blir ytterligare unilaterala aktioner från Turkiets sida eller provokationer i strid mot internationell rätt, så kommer EU att utnyttja alla de instrument och handlingsmöjligheter som vi har i unionen, och så har man en särskild hänvisning till de paragrafer i fördraget som handlar om hur man beslutar om sanktioner, sade EU-minister Hans Dahlgren efter mötet.

– När den frågan var löst kunde man snabbt enas om sanktioner mot de ansvariga i Belarus. Det har nu gått nästan två månader sedan valet, som döms ut som illegitimt, och det är minst sagt hög tid att EU nu agerar, fortsatte EU-minister Hans Dahlgren.

Stats- och regeringscheferna behandlade också konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach och giftattacken mot Aleksej Navalnyj.

Mötet avslutades med att EU-kommissionen uppdaterade EU-ledarna om förhandlingarna om den framtida relationen med Storbritannien.

Sverige företräddes av Finlands statsminister Sanna Marin.

EU-minister Hans Dahlgren följde mötet på nära håll i Bryssel.

Källa: EU-representationen