Spoken Word med Cleo på Dramatens stora scen

 Sara Nazari, Cleo. Foto Jacob Bengtsson
Sara Nazari, Cleo. Foto Jacob Bengtsson

Höstens Spoken Word på Dramaten ges på Stora scenen den 24 och 25 oktober och kommer att spelas in av SVT. Medverkar gör bland annat delar av det norrländska hiphopkollektivet Random Bastards som gett grund till artister som Cleo, Fricky och Broder John. Cleo kommer även medverka som Spoken Word-poet och det blir ett av hennes få stora framträdanden i Stockholm i år. Det blir en kväll sprängfull av ord, mod och en och annan hemlig gäst. För regi står Niklas Mesaros.

Sedan 2009 har Spoken Word på Dramaten varit en plats för nya, hungriga röster. Det blev succé redan på premiären och föreställningarna har sedan dess spelat för utsålda bänkrader på sex av Dramatens sju scener. Vårens föreställning kommer ges på Stora scenen och filmas av SVT. Niklas Mesaros, som varit med sedan starten, står för regin.

Medverkande:
Cleo
– är efter sina 10 år på hiphop-scenen en av Sveriges mest självklara artister och prisad som en av de bästa liveakterna i Sverige. Hon är en av grundarna till Femtastic, ett nätverk för kvinnor inom musik- och kulturbranschen. 2013 var hon med och startade FATTA, en förening mot sexuellt våld och för samtycke.

Ayla – är sångerska, låtskrivare och producent från Malmö som trollbundit sin publik sedan debutalbumet Ayla, 2014. Hon har skrivit och producerat två soloalbum och varit en av de mest eftertraktade featureartisterna på den svenska hiphop- och reggaescenen samt blivit tilldelad SKAP:s textförfattarpris och senast Årets rytm på Manifestgalan 2020 för albumet Klarspråk.

Broder John – är en av de senaste årens mest intressanta svenska hiphopartister och textförfattare. Hans debutalbum Cool belönades med 5 stjärnor av tidningen Gaffa och musiksajten Festivalrykten placerade också skivan på deras årsbästalista, alla kategorier. Han har tidigare skrivit och släppt musik tillsammans med hyllade artisten Fricky i duon Broder John & Friman. I Höst väntar albumsläpp och turné.

Sara Nazari – Stockholmspoet som började framträda som 14 åring. Hon har medverkat i allt från TV4 till Parkteatern i Stockholm och varit verksam inom rörelsen Revolution Poetry. Har tidigare medverkat på två Spoken Word på Dramaten.

Simon Matiwos – svensk mästare i Poetry Slam 2015 och aktiv i Förenade Förorter som tidigare anordnade Ortens bästa poet. Han har tidigare turnerat med Riksteatern och är vinnare av Diakité och Sachs stipendium 2016.

Oskar Hanska – är en av Sveriges ledande Spoken Word-poeter. Flerfaldig Svensk Mästare i Poetry Slam, Skandinavisk Mästare och Europas bästa poet i VM i Frankrike. Oskar har turnérat sedan 2005, med över 1000 uppträdanden i Sverige och i över 13 andra länder, bland annat i Sydafrika och USA. Han har ett flertal gånger medverkat på Spoken Word på Dramaten.

Farhiya Feysal – vinnare av Ortens bästa poet 2018, aktuell med monologen Reflekterad Olydnad på Östgötateatern. Har tidigare medverkat som poet på såväl Grammisgalan som Spoken Word på Dramaten.

Saman Sokhanran – Spoken Word poet och grundare av Förenade Förorter som i många år anordnade den rikstäckande poesi tävling Ortens bästa poet.

Andra Anna – Umeåbaserad scenpoet och regerande svensk mästare i Poetry Slam 2019.

Mattis – har två år i rad prisats av STIM för sina texter, hyllad för sitt nedtonade och vis-inspirerade sound släpper han i oktober sitt debutalbum.

Spoken Word-kvällarna skulle ägt rum i april men är nu framflyttade till oktober. Ges inom ramen för Dramaten&.

Spoken Word på Dramaten, den 24-25 oktober, Stora scenen.

Källa: Dramaten