Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livsmedelsverket uppdaterar råd om linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava

Cassava läggs ut för jäsning. Foto: Chad Skeers
Cassava läggs ut för jäsning. Foto: Chad Skeers

Livsmedelsverket har gått igenom aktuell kunskap om livsmedel som innehåller ämnena cyanogena glykosider och uppdaterat några råd. Cyanogena glykosider kan bilda giftet vätecyanid och finns naturligt i höga halter i många växter och växtdelar. Några exempel är linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava (maniok).

Cyanogena glykosider finns i flera växter och växtdelar som används som livsmedel. När de cyanogena glykosiderna bryts ner bildar de giftet vätecyanid. Vätecyaniden börjar bildas när livsmedlet, till exempel linfrön eller aprikoskärnor, tuggas, krossas eller mals.

– Det går bra att äta vissa av dessa livsmedel i små mängder. Men några bör man avstå helt från. Det finns annars en risk att bli allvarligt förgiftad, säger Rickard Bjerselius, teamchef vid risk- och nyttohantering och miljö, Livsmedelsverket.

Linfrön

Linfrön är fröer från växten lin. Råden innebär att bara äta små mängder linfrön och att krossade linfrön dessutom ska upphettas tillsammans med vätska. När krossat linfrö kokas eller tillagas på annat sätt med värme och vätska försvinner en del av vätecyaniden. För barn går det bra att äta hela linfrön i musli, gröt och bröd men i övrigt bör barn avstå från både hela och krossade linfrön.

Aprikoskärnor

Aprikoskärnor äts som snacks och kan också ingå i kosttillskott. De brukar delas in i bittra och söta – men det går inte att se skillnad på dem. Därför bör man avstå från att äta båda typer. Rådet gäller även kosttillskott med aprikoskärnor eller extrakt av aprikoskärnor. Det är dock ingen fara att äta bakmassa gjord på aprikoskärnor (persipan).

Kassava

Det finns många olika sorters kassava. En del innehåller mycket stora mängder av ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Det är därför mycket viktigt att tillaga kassava på rätt sätt. Fråga i butiken om det är söt eller bitter kassava som säljs samt hur rot och blad bör tillagas för att vara säkra att äta. Ät inte rå kassavarot eller råa kassavablad.

Bittermandel

Bittermandlar innehåller stora mängder av ämnen som bildar giftet vätecyanid. De ska därför inte ätas. Men små mängder bittermandel i bakverk går bra.

Symtom på förgiftning

Vid förgiftning med vätecyanid kan man bli illamående, kräkas, bli yr och få huvudvärk.  Vid allvarliga förgiftningar tillkommer kramper, andnöd och medvetslöshet. Det har även skett dödsfall i samband med denna typ av förgiftning. Symtomen för barn och vuxna liknar varandra. Eftersom barn väger mindre får de dock i sig mer vätecyanid i förhållande till sin kroppsvikt om de äter samma mängd som vuxna.

Källa: Livsmedelsverket