SVT har säkrat rättigheterna till skidskyttepremiären och längdskidpremiären

 Sebastian Samuelsson och Charlotte Kalla. Foto: Anders Strömquist/SVT
Sebastian Samuelsson och Charlotte Kalla. Foto: Anders Strömquist/SVT

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Lördag 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna. Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre Fjäll och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

Innan världscuperna i skidskytte och längdskidor drar igång drabbar den svenska eliten samman i prestigefyllda tävlingar på hemmaplan. SVT har säkrat rättigheterna till skidskyttepremiären till och med 2022 och längdskidpremiären till och med 2025.

14 – 15 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, med hela den svenska eliten på plats. Förutom att det är starten på tävlingssäsongen för etablerade svenska världsstjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson blir det också Stina Nilssons tävlingsdebut på snö.

– I år blir det första gången vi sänder från Idre Fjäll, och vi är väldigt glada att kunna visa tävlingarna för vår publik som vi vet älskar skidskytte. Vi har sedan tidigare rättigheterna till VM och världscupen till och med 2026, så det känns helt rätt att även kunna visa premiären, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Premiären för längdskidor går vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare. 20 – 22 november är det dags för längdskidspremiären, som i år går i Bruksvallarna. De stora svenska namnen som Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Calle Halfvarsson finns givetvis på plats.

– Att förstärka Vinterstudion i hela sex år med säsongspremiären i längdskidor känns väldigt bra. Vår publik har alltid haft ett stort intresse för säsongens första riktiga test på hemmaplan och nu bygger vi vidare på detta hela vägen till 2025, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Så här sänder SVT från säsongspremiärerna:

Lördag 14 november: Skidskytte Idre Fjäll, sprint damer och herrar
Söndag 15 november: Skidskytte Idre Fjäll, kortdistans damer och herrar
Fredag 20 november: Längdskidor Bruksvallarna, 10 km klassiskt damer och 15 km klassiskt herrar
Lördag 21 november: Längdskidor Bruksvallarna, sprint damer och herrar
Söndag 22 november: Längdskidor Bruksvallarna, 10 km fristil damer och 15 km fristil herrar

Källa: SVT