Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för en komedi om berusade vägval

 Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.

Berusade, av den ryske dramatikern Ivan Vyrypajev, är en existentiell komedi om livets olika vägval. Under en händelserik natt möts femton människor i olika grader av berusning och bildar en väv av livshistorier. För regi står Tobias Theorell. Premiär på Lilla scenen den 7 november.

Berusade är en existentiell komedi om en parmiddag med bankkollegor och deras fruar, en svensexa i köket på en vegetarisk restaurang och ett ögonblick av omedelbar förälskelse mitt på gatan.

Från barn, dårar och berusade får man höra sanningen, sägs det. Här drabbas de raglande och sluddrande rollkaraktärerna av sina egna och andras öppenhjärtiga insikter, ödesdigra infall och livsbejakande överraskningar. Det handlar om en spretig grupp människor, som ändå har mycket gemensamt. De står alla inför något slags vägval i livet och har försatt sig i ett tillstånd där ingen tanke verkar för stor, för dum eller för sann för att uttala.

Vi får möta en samling mycket fulla människor som längtar efter en mening med livet. De försöker hitta vad de skall göra med sig själva och sina liv. De längtar efter någon som kan hjälpa dem. Är det Gud? De påstår saker med en frenesi och övertygelse som bara den verkligt berusade vågar. Pjäsen har också en enorm charm i sin improvisatoriska karaktär. Den är liksom oordnad och väldigt levande och dessutom en synnerligen lustfylld skådespelarutmaning, säger Tobias Theorell, regissör.

Ivan Vyrypajev, född 1974, är en av den moderna ryska teaterns allra främsta dramatiker och spelas flitigt både i Ryssland och internationellt. I Sverige har hans pjäser Illusioner och Omfamningar tidigare visats på Galeasen.

Tobias Theorell har på Dramaten satt upp hyllade uppsättningar som Bortbytingen, Stolarna och Anna Karenina. I augusti 2020 tillträdde han som konstnärlig ledare för Folkoperan.

Föreställningen är framtagen i nära samarbete med koreografen Lars Bethke. Bethke är regissör och koreograf på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Cirkus Cirkör.

För scenografi och kostym står Magdalena Åberg som tidigare arbetat med ett stort antal produktioner på Dramaten däribland Bortbytingen, Det blåser på månen, Jane Eyre och Fallna från månen.

I föreställningen medverkar tillsammans med skådespelare från Dramatens ensemble fyra studenter från teaterhögskolorna i Malmö och Göteborg.

Medverkande:
Gerhard Hoberstorfer
Johan Holmberg
Albert Häggblom
(praktikant från Teaterhögskolan i Göteborg)
Carita Ivanova
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Hamadi Khemiri
Melinda Kinnaman
Karin Franz Körlof
Tova Magnusson
Sofia Pekkari
Torkel Petersson
Shanti Roney
Wahid Setihesh
(praktikant från Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet)
Christoffer Svensson
Jakob Urman
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Nadja Weiss

Översättning: Janina Orlov
Regi:Tobias Theorell

Källa: Dramaten