En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige

 Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros och bor nu grannar i Stockholm. Foto: Johan Öster
Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros och bor nu grannar i Stockholm. Foto: Johan Öster

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

Skådespelaren Lukas Orwin berättar om hur han som 25-årig ateist slår följe med två jämnåriga flyktingar som överlevt resan över havet. Zainab, en shiamuslimsk fyrbarnsmor som flyr det syriska inbördeskriget och Hamood, en sunnimuslimsk man från Damaskus som sett sina vänner skjutas på gatorna under den arabiska våren. Trots stora olikheter uppstår en stark allians mellan de tre under deras resa via profitörer i Aten, genom Balkankorridoren och Tyskland till Malmö. En resa som ska visa sig allt svårare när de politiska vindarna vänder och gränserna stängs en efter en.

När jag reste tillbaka till Leros två år senare och vandrade i gamla fotspår förstod jag varför berättelsen var så viktig att berätta. 2015 var en tid då drömmar fanns här, jämte all sorg och förtvivlan. De som överlevt havet skulle komma fram. Det kom mängder med volontärer, öborna öppnade varenda restaurang och hotell, och överallt möttes man. Nu var lägret stängt och vaktat av militären. Det var en ö som lämnat hoppet, säger Lukas Orwin.

Då Lukas kom hem för andra gången började han skriva, som ett sätt att ge minnet soliditet och för att kunna överföra berättelsen till fler. Föreställningen är som en mötesplats där Lukas med enbart rösten som verktyg tar med publiken tillbaka till en annan tid i ett annat Europa.

Lukas Orwin är skådespelare och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare arbetat på bland annat Malmö Stadsteater. Welcome to Sweden bygger på hans slutproduktion från Mastersprogrammet på Teaterhögskolan – Europa, vittrande fragment.

Pjäsen är skriven i samarbete med Fredrik Haller och det Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö. Föreställningen är en del av ett konstnärligt utvecklingsarbete kring migration och nya sceniska berättarformat.

En produktion från Dramaten&. Föreställningen har bytt till en större scen vilket gör att fler biljetter kommer att släppas den 27 oktober klockan 12.00.

Medverkande: Lukas Orwin
Text och koncept: Lukas Orwin i samarbete med Fredrik Haller
Regi och video: Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist
Musik och ljuddesign: Kent Olofsson

Welcome to Sweden, premiär 11 november, Elverket.

Källa: Dramaten