Förhandstitta på Målet är målet och följ en legendars största utmaning

SVT Fd fotbollsproffset från IFK Göteborg Torbjörn Nilsson, kommer under en hel säsong att coacha två ungdomslag från Göteborg. Foto: SVT. Bild på de båda lagen.
SVT Fd fotbollsproffset från IFK Göteborg Torbjörn Nilsson, kommer under en hel säsong att coacha två ungdomslag från Göteborg. Foto: SVT

Skyttekungen och fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson står inför karriärens största och svåraste utmaning. Under sex månader tar han över ansvaret för två ungdomslag i Kungälvsföreningen Ytterby IS.  Tillsammans med sin vän och tränarkollega Martin Johansson ska dom driva sin filosofi om att det inte är fult att vinna och göra mål och att man kan göra det utan att toppa eller nivåanpassa. Premiär 5 november.

Svensk fotboll behöver få fram fler kreativa offensiva spelare och problemet grundläggs enligt Torbjörn under de tidiga åren i föreningslivet. För mycket konövningar och instruktioner om spelsystem och för lite irrationalitet och egna lösningar.

“Fotboll ska man upptäcka, inte bli instruerad i.” – Torbjörn Nilsson

Är Sveriges största folkrörelse en del av problemet? I Sverige finns det 600.000 aktiva fotbollsutövare och det svenska föreningslivet tycks vara uppdelat i två läger. I det ena råder total vinnarhets, tidig toppning och risk för psykisk ohälsa hos ungdomarna. I det andra lägret är viljan att vinna tabu. Här tycker man knappt att man ska räkna målen och tävla. Torbjörn och Martin har en tredje väg som dom anser är den rätta: Vi ska göra många mål och vinna, men vi ska göra det tillsammans och utan utslagning och toppning.

Torbjörn och Martins huvudsakliga mål för experimentet med Ytterby IS flickor födda 2005 och pojkar födda 2007 är att dom ska vinna en cup i Färgelanda som båda lagen medverkar i under hösten, men det finns fler mål än att bara vinna en cup.

 

    • Lagen ska göra 50% fler mål än förra året

 

    • Lagen ska ha 50% fler målskyttar än förra året

 

    • Ingen ska sluta i lagen under experimentet

 

    • Lagen ska vinna fler matcher än de förlorar

I Målet är målet får vi följa lagen både på och utanför planen och vi får en inblick i en av alla de klubbar som utgör den så otroligt viktiga massrörelsen föreningslivet. Kommer Torbjörn och Martin lyckas med sitt experiment och skapa vinnare utan förlorare?

Källa: SVT