Nya satsningar i SVT med anledning av pandemin

 Anna von Rosen, Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou Foto: SVT/Janne Danielsson
Anna von Rosen, Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou Foto: SVT/Janne Danielsson

Avslappnings-tv, hallåor hela julen och en musikkalender.

Corona-krisen fortsätter och med den skapas många behov hos publiken som SVT vill göra sitt allra bästa för att möta. I våras startade SVT en mängd nya program och satsningar som fortsätter även den här hösten – bland annat Hemmagympan, Helgstudion, Ekonomibyrån och SVT Scen med scenföreställningar från hela landet. Nu utökas satsningen med helt nya titlar och satsningar: Slappna av med Ulrika, en musikkalender och dessutom återinförs hallåorna över hela julen.

Slappna av med Ulrika är ett syskonprogram till det omåttligt populära Hemmagympan, med enkla avslappningsövningar man kan göra hemma.

– Folkhälsomyndigheten larmar om att oro och ångest har ökat i riskgrupperna och även om restriktionerna nu lättat för 70+ kommer många äldre fortsatt tillbringa mycket tid i hemmet, ibland med Tv:n som enda sällskap. Förhoppningsvis kan Slappna av med Ulrika bidra till att minska oron och stressen. Vi fortsätter också komponera en mix av härligt tv-utbud under dagtid som vi hoppas ska gillas av alla som tillbringar mycket tid hemma, och återinför hallåorna under julen som sällskap, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Även om publiktaket för kulturevenemang nu höjts till 300 personer så är svenska folkets möjligheter att ta del av kultur starkt begränsade.

– Vi går mot mörkare tider. Att få uppleva sin favoritartist live är numera ett minne blott för de flesta av oss. Därför erbjuder SVT en musikkalender med start 1 december. Under 24 av årets mörkaste dagar får vi lyssna till några av Sveriges mest populära och spännande artister som framför varsin låt och en hälsning till tv-publiken, säger Eva Beckman.

SVT:s musikkalender kommer innehålla nyinspelade låtar som betyder något för just den artisten, ett exklusivt musikaliskt möte med tv- publiken.

I våras gjorde hallåorna come-back under dagtid. Det var mycket uppskattat av publiken och därför återinförs hallåorna i SVT1, från lucia fram till trettonhelgen. Det blir presentatörerna Ritza Papaconstantinou, Jovan Radomir och Anna von Rosen som håller tittarna sällskap mellan kl 17-22 varje dag.

– I våras var gensvaret från publiken varmt och överväldigande och det var tydligt att det fanns ett behov av att trygghet, rutin och sällskap, säger programpresentatören Ritza Papaconstantinou.

SVT Nyheter arbetar med full kraft med att granska och skildra pandemin i program som Rapport, Aktuellt, Agenda, Morgonstudion, Lilla Aktuellt och lokala nyheter på 38 orter. Direktrapporteringen på svt.se har varit igång dygnet runt sedan den 24 februari, med snabba nyhetsuppdateringar och svar på publikens frågor. Hittills har SVT haft över 100 miljoner besök i direktrapporteringen.

Källa: SVT