Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skräll i landslagstruppen inför ödesavslutningen

Janne Andersson, bild SvFF

När Janne Andersson idag presenterade sin landslagstrupp inför slutmatcherna i Nations League var den stora överraskningen att FC Midtjyllands Jens Cajuste tog en plats på mittfältet.

Mittfältaren, som varit med i U21-landslaget, får nu plats i truppen när landslaget möter Danmark (träningsmatch den 11:e november), Kroatien (14:e november) och Frankrike (17:e november).

– Han spelar på en nivå som är tillräckligt bra för att vara med i den här truppen, säger Janne Andersson.

I övrigt var det inga överraskningar i truppen, Martin Ohlsson är tillbaka liksom Marcus Danielson medan Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson och Sebastian Andersson lämnat återbud på grund av skador.

När Sverige möter Kroatien på Friends Arena den 14 november, är det en måste-match, allt annat än seger innebär att Sverige degraderas från den högsta divisionen i Nations League, vilket förbundskaptenen inte vill:

-Vi vill spela i division A mot de bästa lagen, säger Janne och tillägger:
-Inte någon gång tidigare, inte ens under VM-slutspel, har ett svenskt landslag spelar sex matcher mot så svåra motståndare.

Med världsmästarna, vice-världsmästarna och europamästarna i gruppen har Sverige på fyra matchen inte lyckats spela hem någon poäng, och ännu mera oroande är att målskyttet inte fungerat. Med endast ett gjort mål (1-2 i förlusten mot Kroatien) måste Sverige hitta ett sätt att få igång anfallsspelet. Vänskapsmatchen mot Danmark blir därför en viktig generalrepetition.

På grund av två gula kort på förbundskaptenen får Janne Andersson inte leda laget under matchen mot Kroatien. Hur man löser detta presenterade också på presskonferensen.
-Vi är fem personer som jobbar tajt tillsammans i förberedelserna och jag får vara med hela vägen fram till laget åker till arenan. Därefter tar Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) över chefsskapet, säger Janne Andersson.

 

Truppen i sin helhet:

Målvakter:
Karl-Johan Johansson
Kristoffer Nordfeldt
Robin Olsen

Försvarare:
Pierre Bengtsson
Marcus Danielson
Filip Helander
Mattias Johansson
Emil Krafth
Mikael Lustig
Victor Nilsson Lindelöf
Martin Olsson
Carl Starfelt

Mittfältare:
Jens Cajuste
Viktor Claessson
Albin Ekdal
Emil Forsberg
Dejan Kulusevski
Sebastian Larsson
Kristoffer Olsson
Ken Sema
Mattias Svanberg
Gustav Svensson

Anfallare:
Marcus Berg
Alexander Isak
Jordan Larsson
Robin Quaison