Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Guldörat 2020: Titti Schultz är Årets radioprogramledare – priser även till P1:s Kaliber & P3 Dokumentär

Titti Schultz Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Titti Schultz Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

På onsdagen hölls den branschgemensamma Radio- och poddagen och på det digitala evenemanget delades priset Guldörat ut i ett antal kategorier. I kategorin Årets avslöjande vann granskningen ”De dolda sexövergreppen” av P1:s Kaliber. P3 Dokumentär ”Fallet Kapten Klänning” utsågs till Årets poddproduktion. P4 Extras programledare Titti Schultz hade röstats fram av lyssnarna till Årets radioprogramledare.

Årets radioprogramledare*: Titti Schultz

– Otroligt! Det här är det absolut finaste priset man kan vinna i min värld. Att lyssnarna valt mig – vilken lycka. Att jag varje dag får dela allvarliga, viktiga och svåra saker med de som lyssnar. Vi gråter och garvar tillsammans. P4 Extra är deras program, deras kompis, deras sällskap. Och de är mitt. Utan lyssnarna är jag ingenting. Jag är så glad att jag spricker! Och stolt. Tack alla som röstat, säger Titti Schultz.

Årets avslöjande: ”De dolda sexövergreppen” – Kaliber i P1.
Reportrar: Clara Lowden och Stina Näslund, Filt AB.
Producent Annika H Eriksson, Kaliber i P1 Sveriges Radio.

De dolda sexövergreppen avslöjar svenska män i Sverige som beställer livestreamade, sexuella övergrepp på barn över nätet och de konsekvenser det får för de utsatta barnen i Filippinerna. Genom ett ambitiöst undersökande i svenska rättssalar och på plats i Filippinerna lyckas reportrarna Stina Näslund och Clara Lowden visa upp en grym verklighet där fattiga människor, på andra sidan jorden, faller offer för en ny lukrativ brottslighet på nätet. De båda reportrarna lyfter fram en verksamhet som inte varit särskilt uppmärksammad i offentligheten och som är svår att avslöja för rättsväsendet. Det är skickligt berättat genom ett fall där en svensk man döms till fem års fängelse samtidigt som det är smärtsamt att lyssna.

– Vi är otroligt glada och hedrade. Den här brottsligheten pågår i det dolda och är så viktigt att uppmärksamma, inte minst nu i tider av pandemi då den tyvärr ökar, säger reportrarna Stina Näslund och Clara Lowden.

­– Väldigt roligt att få denna uppskattning för en såå viktig granskning – och i den hårda konkurrensen. Tack! Stina och Clara är två oerhört begåvade reportrar och roliga att jobba med, säger Annika H Eriksson, producent på Kaliber.

Årets poddproduktion: ”Fallet Kapten Klänning” – P3 Dokumentär.
Av Ida Lundqvist.
Producent Karin Ivarsson.

Ida Lundqvist, P3 Dokumentär, skildrar på ett otroligt snyggt, dramaturgiskt, ljudligt och engagerande vis den smått osannolika historien om den förre länspolismästaren Göran Lindbergs hänsynslösa utnyttjande av unga, utsatta flickor. Utåt är han polisen som värnar kvinnors rättigheter men bakom fasaden köper han själv sex och våldtar unga flickor på ett grovt och hänsynslöst vis. Ida Lundqvist suger in lyssnaren i en historia som skildras utan överdrifter eller tillspetsade formuleringar och där du bara måste höra alla fem avsnitten på en gång. Hon får storyn att löpa framåt på ett alldeles självklart och spännande vis med högsta kvalitet för lyssnarupplevelsen.

– Fallet Kapten Klänning är framförallt en berättelse om några av de unga tjejer som använt sex för att skada sig själva. Men den handlar också om hur män, som den f.d. polischefen, utnyttjat deras mående för att köpa deras kroppar. Det här fina priset är till de starka kvinnor som delat med sig av sina historier, för att vi som lyssnar ska förstå det komplexa i hur prostitution kan gå till, säger Ida Lundqvist, producent och programmakare för P3 dokumentär.

Källa: SR