10 000 svenska mailadresser testade – hälften med i någon läcka

Nyligen lanserade SSF Stöldskyddsföreningen säkerhetskollen.se, en samlingsplats för digital säkerhet. En av funktionerna på sajten är att man kan testa om ens mailadress förekommit i någon läcka. Bara drygt en vecka efter lansering har över 10 000 adresser testats – och i hälften av fallen har mailadresserna läckts.

Sedan lanseringen för en och en halv vecka sedan har besökare på säkerhetskollen.se kontrollerat mer än 10 000 mailadresser för att se om de varit med i någon läcka, varav hela 5305 har blivit exponerade. Thomas Brühl, VD på SSF, menar att man är lyckligt lottad om man inte blivit utsatt, men att det inte alls betyder att man är skonad från det i framtiden.

–     Det här är ett av de första exemplen på hur säkerhetskollen.se gör nytta. Starka och unika lösenord är en avgörande faktor för att skydda sig, och där vet vi sedan tidigare att det slarvas. Med hjälp av säkerhetskollen.se kan vi hjälpa svenskarna att förändra sina digitala beteenden, som i detta fall, hur man får säkrare lösenord, säger Thomas Brühl, VD på SSF.

Så skyddar du dig och dina uppgifter på nätet:
• Om din mailadress har blivit exponerad ska du direkt byta lösenord till din mailadress och de ställen du använt den specifika mailadressen på.
• Skapa starka och unika lösenord. använd långa lösenord, tex en mening som du kommer ihåg.
• Prioritera ditt e-postkonto.
• Byt alltid de fabriksinställda lösenorden i dina uppkopplade prylar.
• Skaffa gärna en lösenordshanterare.
• Lämna aldrig ut personliga uppgifter via e-postlänkar, sms eller telefonsamtal – oavsett vem det är som kontaktar dig.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen