Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så gör kameramobilen oss till bättre fotografer

Kameramobilen fortsätter sitt segertåg över världen. Under 2020 beräknar analysföretaget Keypoint Intelligence att det tas 1,4 triljoner bilder och att 90 procent av dem tas med en mobil-kamera. Som jämförelse togs det 660 miljarder digitala bilder 2013, alltså mer än en fördubbling från då till idag. Och av alla dessa bilder och videor som vi tar så är naturligtvis en hel del bilder på oss själva. Enligt en undersökning från Huawei så tar vi i genomsnitt 450 selfies per år. Men stillbilden är en sak, det är inom video och filmskapande som det verkligt spännande händer.

-Det är ju en sak att antalet bilder och filmer ökar, men vi menar att världens alla mobilkamerafotografer också blir bättre. Krafter som driver utvecklingen är exempelvis alla unga filmkreatörer som nu kan skapa film med bara en mobil till hands, influencers vars innehåll är starkt koncentrerat kring bildmediet och alla film- och fotoamatörer som växer till antalet och som också bara blir bättre i sitt skapande. Kombinerat inspirerar de varandra och andra och bidrar till att driva oss på Huawei att ligga i absoluta framkant gällande högpresterande smarta kameramobiler, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Med vårt ökande intresse kring bilder och videos kommer också trender gällande hur vi tar bilder och hur vi använder dem. Därtill att vi hela tiden blir bättre. Eftersom det inte finns några gränser i hur många bilder man kan ta eller filmer man kan skapa så kan användare konstant testa, justera, göra om i närmast oändlighet tills man är helt nöjd. Mängden av sajter och sociala medier där vårt bildinnehåll publiceras blir också till inspiration för oss alla att utveckla våra fotografiska förmågor. Foto, men kanske speciellt filmer, är något som vi blir bättre och bättre på. Barn och unga tränar sin förmåga att filma och skapa från väldig ung ålder, plus att de dessutom publicerar sina alster på olika sajter, gör att kunskapen om att filma blir bättre för varje dag som går.

Källa: Huawei