Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjärtinfarkter kan förutspås med hjälp av mobiltelefoner

Med hjälp av data från hjärtinfarktregistret Swedeheart har forskare vid Lunds universitet studerat associationen mellan människors rörelsemönster och incidensen av hjärtinfarkt under Covid-19 pandemin. Resultaten visar att social distansering är associerat med minskat insjuknande i hjärtinfarkt och att rörelsetrender i ett samhälle kan påverka vanliga akuta sjukdomstillstånd.

– När aktiviteten runt restauranger, caféer, biografer, nöjes- och shoppingcenter var som lägst under COVID-19 pandemin, noterade vi en halvering av antalet hjärtinfarkter som behandlas med ballongvidgning jämfört med normala förhållanden, säger David Erlinge, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Under våren minskade antalet inrapporterade hjärtinfarkter i Sverige, vilket bekräftades i en nationsomfattande studie samtidigt som liknande rapporter kom från flera håll i världen. För att få mer kunskap om orsakerna bakom minskningen kunde forskarna med hjälp av rörelse- och aktivitetsdata från mobiltelefoner studera den förändring i människors rörelsemönster som uppstod som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma, arbeta hemifrån och att tillämpa social distansering.

  • När aktiviteten runt mathandel, buss- och tågstationer samt arbetsplatser ökade med 10 procent ökade antalet inrapporterade i hjärtinfarkter med 15 procent.
  • Tvärtom noterades en minskning av antalet inrapporterade hjärtinfarkter med cirka 40 procent per 10-procentig ökning i aktiviteten runt hushåll.
  • Aktiviteten runt parker och grönområden var inte associerad med någon förändring i antalet hjärtinfarkter.

Associationerna kvarstod även när forskarna tog hänsyn till veckodag, väder och antal rapporterade COVID-19 fall. Studien är den första av sitt slag i världen.

– Kunskapen om hur social distansering associeras med insjuknandet i hjärtinfarkt och hur rörelsetrender i ett samhälle kan påverka akuta sjukdomstillstånd och folkhälsan, är otroligt värdefullt i strävan att minska lidandet i hjärt-kärlsjukdomarna. Som finansiär av svensk registerforskning följer vi David Erlinges och Swedehearts arbete med stor spänning, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Källa: Hjärt-Lungfonden