Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bambu och plast – otillåten materialblandning i tallrikar och muggar

Just nu varnas det inom EU för bland annat tallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambu och plast. Ofta är produkterna riktade till barn och marknadsförs som miljövänliga. Denna blandning av material är inte tillåten och i några fall har produkterna visat sig vara hälsofarliga.

De senaste åren har det dykt upp produkter som tallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambufibrer, bambumjöl eller majsmjöl och någon form av plast såsom melamin. I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att de kan skada hälsan. Inom EU är det inte tillåtet att blanda växtfibrer som bambu eller majs och plast i produkter som ska komma i kontakt med livsmedel.

–          Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Produkterna kan släppa ifrån sig melamin och formaldehyd i nivåer som ligger över gränsvärdet. Det händer i första hand när produkterna kommer i kontakt med flytande varma livsmedel (70 grader eller mer) under en längre tid. Det kan till exempel gälla varma drycker eller varma mejeriprodukter.

Vid upprepad användning kan detta innebära en hälsorisk, framför allt för småbarn. Studier har inte visat att produkterna släpper ifrån sig dessa ämnen när de används till kalla eller rumstempererade livsmedel. Melamin kan påverka urinvägarna och formaldehyd har i djurförsök visat sig påverka magregionen.

Otillåten marknadsföring

De här produkterna marknadsförs i vissa fall som bionedbrytbara,  miljövänliga och naturliga. De marknadsförs ibland också som ”100 procent bambu” trots att de innehåller plast.

–          Att påstå att något är 100 procent naturmaterial när det är blandat med plast är olagligt och vilseledande. Många företag och konsumenter som tänkt att de sålt eller köpt något naturligt och säkert känner sig självklart lurade, säger Maria Florin.

Vad gör myndigheterna?

Företagen är skyldiga att följa EU-gemensam och svensk lagstiftning när det gäller material i kontakt med livsmedel. I Sverige saknas dock idag lagstiftning för ett fullständigt kontrollsystem för material avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

Regeringskansliet arbetar just nu med att ta fram ny lagstiftning och förhoppningen är att den ska finnas på plats inom ett år. Det pågår också diskussioner i EU för att hitta ett gemensamt sätt att hantera den här typen av produkter.

I dagsläget fungerar det så att om Livsmedelsverket får information från andra länders myndigheter om att olagliga produkter bestående av bambu och plast har levererats till Sverige kontaktas berörda företag för att informera om att produkterna inte är tillåtna att sälja.

Källa: Livsmedelsverket