Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för SJs nya nattåg mellan Göteborg/Stockholm och Umeå

Umeå Östra station. Foto: Alasdair McLellan
Foto: Alasdair McLellan

På söndag kväll 13 december rullar tre nattåg ut från Göteborg, Stockholm och Umeå för första gången i ett nytt trafikupplägg. Det innebär bättre avgångs- och ankomsttider för nattågsresenärer till och från Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå och inte minst Göteborg som nås drygt 1,5 timmar tidigare än med dagens nattåg.

Söndag kväll, 13 december, är det premiär för SJs nya nattåg Stockholm-Umeå och Göteborg-Umeå. I Sundsvall sker omväxling med SJs nattåg från och till Duved. SJ trafikerar linjen med egna sov- och ligg-, sitt- och restaurangvagnar. Sovplatser erbjuds som både 2 och 1 klass, de senare med egen dusch och toalett i kupén. Ökad bekvämlighet och komfort förväntas locka fler affärsresenärer till nattågen.

-Vi ser en tydlig trend att många väljer att boka en egen kupé, för sig själv eller sina närmaste. Numera kan man boka egen kupé även i 2 klass sovvagnar. Utvecklingen mot ”eget boende” startade redan innan pandemin och har förstärkts under den, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Resandet i nattågen har under senare år ökat. Till viss del kan det bero på att nattågstrafiken mer ses som ett tidigt morgontåg där resenären kommer fram utvilad efter en god natt sömn. Nattåget anländer till Umeå 8.05, Stockholm 5.15 med möjlighet att ligga kvar i vagnen till kl 7.00 och Göteborg 8.50 (8.10 på helger). Ankomsttiden till Göteborg är drygt en och en halv timme tidigare än i nuvarande trafik. När nattågen anländer på morgonen finns det bra anslutningsmöjligheter för de resenärer som ska resa vidare.

Med den nya tidtabellen för nattågen blir det enklare att resa till och från orterna mellan Sundsvall och Umeå. Det gäller Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling och Ådalen med byte i Kramfors, som får bättre anpassade ankomst- och avgångstider. (Se tidtabell nedan)

För första gången på många år får Sundsvall nattåg söderut. Tågen avgår från Sundsvall runt midnatt och blir sista ort där nya resenärer kan gå ombord för resa söderut i ligg- och sovvagnarna.

-Den nya nattågstrafiken är SJs största satsning i den nya tidtabellen från 13 december. Nattåg ses mer och mer som ett smidigt och effektivt resande eftersom mycket av restiden sovs bort och resenären anländer i tid och utvilad till sitt möte eller för en heldag i skidbacken. Under pandemin har vi sett ett minskat resande med tåg, dock är minskningen inte lika stor i nattågen som i dagtågen. säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Tidtabell, SJs nattåg Stockholm/Göteborg-Umeå-Stockholm/Göteborg

På nordgång anländer nattågen från Göteborg och Stockholm:

Härnösand kl. 5.10

Kramfors kl. 5.51 Anslutning mot Sollefteå med länsbuss 90.

Örnsköldsvik kl. 6.48

Nordmaling kl. 7.25

Umeå kl. 8.05 Anslutning norrut mot Skellefteå, Piteå, Luleå, Haparanda med länsbuss 20.

På sydgång avgår tåget från:

Umeå kl. 19.38. Anslutning från Haparanda och söderut via Luleå, Piteå och Skellefteå med länsbuss 100.

Nordmaling kl. 20.16

Örnsköldsvik kl. 20.52

Kramfors kl. 21.43 Anslutning från Sollefteå med länsbuss 90.

Härnösand kl. 22.14

Sundsvall, nattåg mot Göteborg kl. 23.56, nattåg mot Stockholm kl. 00.11.

Avvikelser kan förekomma, bland annat runt större helger och på grund av banarbeten.

Källa: SJ