Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tunna blå linjen har premiär 17 januari

 Tunna blå linjen har premiär 17 januari Foto: Petrus Olsson/SVT
Tunna blå linjen har premiär 17 januari Foto: Petrus Olsson/SVT

Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel och älskande människa? SVT:s nya stora dramaserie Tunna blå linjen handlar om Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye som alla valt att bli poliser. De kämpar med att få ihop sina tuffa yrkesliv med privatliv och relationer. Deras arbetsplats är gatorna i Malmö, en stad med många sidor. I huvudrollerna bland andra Kristallen-belönade Gizem Erdogan (Kalifat), Per Lasson (Eagles) och Anna Sise (Hamilton). Tunna blå linjen är skapad av Cilla Jackert (Min pappa Marianne, Känn ingen sorg), som också är seriens huvudförfattare. Sanna Lenken är seriens huvudregissör.  Premiär 17 januari i SVT1 och på SVT Play.

Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye jobbar tillsammans som poliser i yttre tjänst och tar hand om varandra. Men de är olika som poliser och möter utmaningarna i jobbet på skilda sätt. De bråkar. De förälskar sig. De sliter med att få ihop jobbet med privatlivet. De är som de flesta människor, men med ett arbete som kräver att känslorna måste hållas tillbaka när de väl tar på sig uniformen. Vad händer när känslorna ibland tar överhanden?

”Med Tunna blå linjen visar Cilla Jackert vilken dramatisk kraft det finns i samtidsberättelsen – och i hennes förmåga som manusförfattare! Med Sanna Lenkens enastående regiarbete kommer vi så nära våra karaktärer att vi omöjligt kan värja oss, och det blir verkligt starkt. Jag är oerhört glad för att den här serien är en del av vårt utbud 2021” – Anna Croneman, programchef SVT Drama

Ute på Malmös gator möter de allt från välbekanta a-laget i parken till missbrukare, rånare, och våldtäktsoffer. De hanterar extrema situationer och starka känslor. Vissa dagar är jobbet omänskligt mentalt påfrestande. Vem möter dem då i dörren när de kommer hem efter sitt arbetspass? Och vem klarar att läsa saga för sin femåring på kvällen, när man några timmar tidigare varit med om att slita ett barn från sin prostituerade mammas famn? Andra dagar kan några ord av tacksamhet från en människa som blivit hjälpt lysa upp tillvaron.

Luttrade och smått cyniska Magnus paras ihop med nyutexaminerade Sara. Han blir både fascinerad och irriterad över Saras godhet och kristna tro. Snart är han hemligt förälskad i henne, men blir kärleken besvarad?

Jesse är gruppens fadersgestalt, en genomsnäll och omhändertagande trebarnspappa som inte vill inse att hans äktenskap håller på att ta slut. När hans dotter börjar hänga med nya vänner väcks en allt mer gnagande oro inom honom.

Leah har blivit polis för att göra skillnad. Hon blir oerhört frustrerad när hon ser hur politiska beslut och order från sina chefer snarare stjälper än hjälper situationen i de utsatta områdena. Och så har hon sin älskade morfar som pendlar mellan ilska mot allt och kärleken till Leah.

I sina värsta stunder tackar Faye sin lyckliga stjärna för att hon får jobba i par med Dani. Det gör att hon klarar av det. Men Faye och Dani vet att det kräver att en hemlighet bevaras.

I huvudrollerna:
Sara                   Amanda Jansson
Magnus             Oscar Töringe
Leah                   Gizem Erdogan
Jesse                  Per Lasson
Faye                   Anna Sise
Dani                   Sandra Stojiljkovic

Serien är skapad av Cilla Jackert som också är seriens huvudförfattare. För huvudregi svarar Sanna Lenken. Avsnittsförfattare: Malin Marmgren och Erik Ahrnbom. Avsnittsregi: Anders Hazelius och Mikael Hansson. Tunna blå linjen är producerad av Anagram (Martin Persson och Erik Magnusson) i en samproduktion med SVT, Film i Skåne och Helsinki Filmi, med stöd av Nordisk Film & TV Fond. Ansvarig utgivare: Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Källa: SVT