Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Janne Josefssons resa mot pensionen

 Janne Josefsson och Mohammad Lamari. Foto: Janne Danielsson/SVT
Janne Josefsson och Mohammad Lamari. Foto: Janne Danielsson/SVT

Sveriges grävande journalist nummer ett har gått i pension. Men fortsätter jobba. Efter decennier i hetluften ter sig pensionärstillvaron mer skrämmande än härlig. Från Hisingen till Casablanca är en roadtrip om åldrandet, livet och döden som Janne Josefsson gör tillsammans med taxichauffören Mohammad Lamari.

Journalisten Janne Josefsson tar oss med på sitt livs resa i denna roande och rörande serie. En sak kan han konstatera: Att bli gammal är inget för veklingar.

– Jag vill inte ha all tid i världen. Jag vill ha ont om tid. Komma till jobbet, prata journalistik och idéer med jobbarkompisarna, säger Janne Josefsson.

I serien Från Hisingen till Casablanca ger sig Janne Josefsson ut på vägarna tillsammans med Mohammad Lamari, taxichaufför, som också han nått pensionsåldern.

– Livet börjar nu. Men jag ska jobba ett tag till, jag är rik i huvudet men inte i fickan, säger Mohammad Lamari.

På vägen mot Casablanca går taxiresan till Hisingen där Janne växte upp, via Tranås dit Mohammad kom för 30 år sedan. På vägen hinner de testa både boule och golf och prata om vad som betyder något.  Mohammad tycker att Janne slarvar med föräldrarnas grav, Janne oroas över sitt blodtryck och de frågar Clark Olofsson om han, som begått grova brott, tror att han kommer till himlen eller helvetet.

SVT1 tisdag 12 januari 2021 kl 21.00: Från Hisingen till Casablanca (1:4)

Källa: SVT