Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musikfestivalen Alive Festival lanseras

Tobias and the Wizzkids på Borlänge-festivalen Peace & Love 2009. Foto: Calle Eklund/V-wolf
Tobias and the Wizzkids på Borlänge-festivalen Peace & Love 2009. Foto: Calle Eklund/V-wolf

En ny festival ser dagens ljus under 2021. Alive Festival är Borlänges nya festival som är planerad till den 8–10 juli 2021. Med trygga villkor på biljetter och lokala samarbetspartners ser man fram emot en festivalsommar nästa år. 

Arbetet har tagit väldigt lång tid med de förutsättningar och den osäkerhet som råder nu men man drömmer, tror och hoppas på att man kan genomföra festivalen under 2021.
– Annars kommer vi igen 2022. Vi ser långsiktigt på vår satsning i Borlänge och vi tror på kommunen som en naturlig evenemangs-stad, säger festivalgeneralen Patrik Ekman.

Namnet Alive kommer från känslan man vill förmedla. Känslan när man står i publikhavet och förtrollas av sin favoritartist. Glädjen och energin som skapas när människor möts tillsammans och nya oförglömliga minnen skapas. Området kommer vara på grönområdet intill Hagakyrkan och vara dimensionerad för 10 000 besökare per dag. Festivalen kommer få fyra scener och målbilden är att boka folkligt och för en bred publik.
– Vi vill att så många som möjligt ska hitta något som tilltalar dom på denna festival. Vi vill växa sakta och säkert och inte ta på oss för stor kostym för fort, vi satsar för att finnas i Borlänge under många år framöver säger Patrik Ekman.

Garanterad återbetalning på biljett

En av de största nyheter idag är att arrangören har, tillsammans med biljettföretaget Tickster, tagit fram en ny typ av biljett som är garanterat fullt återbetalningsbar i det fall festivalen inte går att genomföra 2021 på grund av rådande pandemi. Konceptet kallas ”Tryggt biljettköp” och finns på alla biljetter som släpps.
– En av våra viktigaste värderingar är att våra besökare och biljettköpare ska känna sig trygga. I den orostid som finns idag där vi inte vet hur festivalsommaren 2021 blir så vill vi förmedla trygghet för alla de som väljer att tro på framtiden och det fantastiska musik- och kulturliv som finns i Sverige, säger Patrik Ekman

Oavsett vilken biljett man köper så är man garanterad full återbetalning om festivalen blir inställd. Köpet görs via biljettföretaget Tickster eller via hemsidan alivefestival.se.
– Vi är alltid måna om våra biljettköpares rättigheter och det är extra kul när en av våra arrangörer tar ett sådant här positivt och ansvarsfullt initiativ. Det finns ju givetvis en osäkerhet både bland biljettköpare och arrangörer kring när man får öppna upp livebranschen igen och om man kommer få arrangera festival sommaren 2021 eller inte. En pengarna-tillbaka-garanti för myndighetsbeslut som förhindrar ett genomförande blir en trygghet för alla inblandade, säger Johan Skogsberg, Sales Director på Tickster.

– Det kommer bli en bra lineup för 2021, med totalt 30–40 akter, vi har signat några artister redan och väntar in fler besked efter årsskiftet, men vi släpper allt samtidigt under nästa år, säger Patrik Ekman

Dalapop blir en naturlig del av festivalen

För arrangörerna har det sedan start varit självklart att involvera Dalapop och dalarnas regionala kulturliv. Dalapop är ett regionalt resurs- och produktionscentrum till stöd för aktörer inom populärmusiken i Dalarnas län.

Dalapop stärker den regionala musikbranschen och stimulerar tillväxten inom, och i anslutning till, de kulturella och kreativa näringarna.
– Vi har jobbat med Dalapop i andra sammanhang inom koncernen och det är varit väldigt givande för båda parter. Det finns ett fantastiskt och rikt kulturliv i Dalarna och vi ser fram emot att tillsammans med Dalapop få visa upp detta, säger Patrik Ekman

– När vi fick höra om en ny festivaletablering i Borlänge var det givet att vi ville vara med på tåget. Ekman Event är en erkänd aktör i livebranschen vilket gör beslutet att Dalapop ska vara en naturlig del av festivalen ännu enklare. Professionella speltillfällen för regionala artister växer inte på träd vilket gör att vi är oerhört glada att kunna samarbeta med Alive, säger Daniel Olsson, verksamhetsledare på Dalapop.

Humblebrag är strategisk och kreativa byråpartner

Tidigt i processen kontaktades den renommerade Borlänge-byrån Humblebrag. Man har startat ett långsiktigt samarbete för att tillsammans kunna bygga upp Alive Festival, med alltifrån strategi till design och kommunikation.

– När jag såg vad de hade gjort tidigare och vilka kreativa personer detta är att jobba med, blev det självklart att de skulle bli vår strategiska och kreativa byråpartner. Vi har haft riktigt kul nu när vi har tagit fram varumärkesstrategin, den grafiska identiteten och planen framåt. De kan verkligen sin sak! Jag är väldigt imponerad, säger Patrik Ekman.

– Det långsiktiga samarbetet med oss som byråpartner känns superbra. Att kunna vara med från början och ha möjlighet att designa helhetskänslan och forma strategin för den nya festivalen i stan, på vår hemmaplan, är extra kul och inspirerande. Vi är peppade på hur vi tillsammans kan utveckla och nå ut med Alive Festival, säger Mattias Forsberg, Design Director på Humblebrag.

Samarbete med kommunen

Arrangörerna har blivit väldigt väl mottagna av kommunen och ser möjligheterna att samverka som goda.
– Borlänge är en fantastisk evenemangs-stad och vi ser samarbete med Borlänge kommun som självklart, kommunen har tagit emot oss väl och hjälpt oss att komma framåt, säger festivalgeneralen Patrik Ekman

Axels Tivoli levererar Norra Europas största mobila pariserhjul

Festivalen kommer få ett av regionens största mobila tivolin utanför festivalområdet och även där kommer det finnas en barn-scen som är gratis för besökarna.
– Vi har en vision om att kunna sitta högst uppe i det 24 meter höga pariserhjulet och titta ut över festivalen och hela Borlänge, säger Patrik Ekman

Patrik Ekman avslutar med att han är väl medveten om den osäkerhet kring vad som man får och inte får göra nästa sommar.
– Vi vill tillsammans med branschen ta fram trygga och säkra festivaler, och även säkra biljettköp. Man ska känna sig trygg att besöka vår festival. Vi jobbar för, drömmer och har visioner om, en festivalsommar 2021. Det ligger i våra grundvärderingar att alltid vara positiva för framtiden.

Källa: Ekman Event