Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

IVO ska följa upp att brister i LSS-boenden åtgärdas

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) får i uppdrag att redovisa hur myndigheten följer upp att brister i bostadsinsatser för barn och vuxna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) åtgärdas.

Vid IVO:s tillsyn av boendemiljön på LSS-boenden för barn och vuxna åren 2018–2020 har det framkommit brister i verksamheten. Det har bland annat funnits fall där personal har haft bristande kunskap om olika typer av funktionsnedsättningar och vad den enskilde behöver. Nu får IVO uppdraget att följa upp att brister i LSS-boenden som framkommer i samband med inspektioner och Lex Sarah-anmälningar åtgärdas. IVO:s iakttagelser är viktig kunskap i arbetet att höja kvaliteten på boendeinsatsen för barn och vuxna.

IVO ska också redovisa resultatet av hur inspektioner rapporteras till berörda kommuner och vilken uppföljning som görs av kommunernas åtgärder. I uppdraget ingår även att redogöra för hur kunskapen från inspektioner systematiseras och bidrar till kunskapsutvecklingen inom myndigheten och i arbetet med myndighetens övriga tillsynsarbete när det gäller LSS.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 december 2021.

Källa: Socialdepartementet