Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Negativt testsvar för covid-19 krävs för inresor till Sverige från Storbritannien

Regeringen har fattat beslut om en ändring i det inreseförbud som gäller för resor till Sverige från Storbritannien. Syftet är att minska risken för smittspridning av coronaviruset, särskilt den nya variant av viruset som upptäckts i Storbritannien.

Regeringen har nyligen genom ett inreseförbud kraftigt begränsat rätten att resa till Sverige från Storbritannien. Svenska medborgare och alla som transporterar gods från Storbritannien är undantagna från förbudet. Samma sak gäller för personer som bor eller arbetar i Sverige, personer som har trängande familjeskäl och diplomater.

Regeringen har i dag fattat beslut som innebär att utlänningar som omfattas av undantag från inreseförbudet ska visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-smitta, innan de tillåts resa in i landet. Kravet gäller inte dem som transporterar gods, de får alltså resa in utan att ha ett negativt testsvar. Detta för att inte försvåra transporter av viktigt gods, till exempel läkemedel eller medicinsk utrustning.

Kravet gäller inte heller för svenska medborgare, som alltid har rätt att resa in i Sverige. Däremot gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens uppmaning att alla som har varit i Storbritannien ska testa sig för covid-19 direkt vid ankomst till Sverige, stanna hemma och efter fem dagar testa sig igen.

– Dagens beslut är ett viktigt verktyg för att minska risken för smittspridning och det ligger också i linje med EU-kommissionens nya rekommendation. Det är viktigt att vi strävar efter att agera tillsammans med resten av EU i vad som är en särskild situation när det gäller just Storbritannien, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringens beslut om krav på ett negativt test hänger ihop med att flygförbudet för trafik från Storbritannien upphör att gälla den första januari.

Förändringen gäller från och med den 1 januari.

Källa: Justitiedepartementet