Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så många kvinnor sover hellre med sin hund än sin partner

Kvinna leker med hund i sängen. Tavla av Jean-Honoré Fragonard.
Tavla av Jean-Honoré Fragonard.

Att dela säng med sin fyrbenta vän kan vara mysigt och ökar känslan av trygghet. Hela 60 procent av de kvinnliga hundägarna har överseende med grus och smuts och låter hunden sova i sängen om nätterna. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra. Och många kvinnor föredrar också att dela lakan med hunden framför sin partner.

Det råder ingen tvekan om att många hundägare uppskattar att låta hunden eller hundarna sova tillsammans i sängen. Det är något vanligare bland kvinnor än män att hunden får krypa ned under täcket, 60 procent av de kvinnliga hundägarna väljer att dela säng med sin hund på nätterna, jämfört med 49 procent av männen. Det är också fler landsbygdsbor som bjuder hunden på sängvärme än bland boende i storstäder.

– Jag har två hundar i min familj, självklart får de plats i sängen om de vill. Det är rofyllt och har en lugnande effekt att ligga nära deras mjuka nosar och lyssna på andetagen, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Många föredrar hunden framför partnern

Av de kvinnor som sover med sin hund uppger sex av tio att de hellre sover med hunden än sin partner. Allra vanligast är det att yngre kvinnor mellan 20-49 år utanför storstadsområdena väljer att ha sin hund som sovpartner framför sin partner. Knappt var tredje man säger sig vilja ersätta sin partner med en hund i sängen.

Undersökningen i korthet:

  • 53 procent av alla hundägare låter hunden sova i sängen på natten
  • 60 procent av kvinnorna låter hunden sova i sängen
  • Av de hundägare som sover med sin hund föredrar 58 procent av kvinnorna och 28 procent av männen att dela säng med hunden framför sin partner
  • Det finns även en tendens att kvinnor under mellan 20-49 år samt boende på landsbygden föredrar att sova med hunden framför sin partner

Undersökningen utfördes av undersökningsföretaget Xtreme bland 310 hundägare mellan 20-69 år i slutet av 2020.

Källa: Agria