Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​4 000 fler personer kommer få sin första vaccindos redan i januari

Vaccinering. Foto: Region Dalarna
Foto: Region Dalarna

Den här veckan kommer samtliga boende på äldreboenden i Dalarna få sin första vaccindos mot covid-19. Region Dalarna planerar dessutom för att börja vaccinera regionens hälso- och sjukvårdspersonal parallellt med kommunernas vård- och omsorgspersonal när vaccintillgången ökar.

– Regionledningen har idag beslutat att öka vaccinationstakten då vi bedömer att leveranssäkerheten är hög. Det betyder att vi nyttjar allt vi får, istället för att spara dos två levererar vi ut alla doser så att fler kan få sin första dos redan nu, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutet innebär att 4 000 fler personer nu kommer att få sin första dos tidigare än planerat.

Totalt beräknas cirka 10 000 vaccindoser levereras till Dalarna under januari. Vaccin mot covid-19 levereras löpande och inledningsvis i begränsade volymer. Tillgången avgör hur snabbt det går att erbjuda olika grupper vaccination mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommendation är att grupper med störst behov av skydd prioriteras i olika faser. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder.

– Jag är nöjd med det arbete som gjorts i Region Dalarna när det gäller covidvården. Vi har idag beslutat att börja vaccinera personalen inom hälso- och sjukvården samtidigt som vård- och omsorgspersonalen i kommunerna, säger Ulf Berg (M), ordförande i regionstyrelsen.

Under förutsättning att Astra Zenecas vaccin godkänns kommer vaccintillgången att succesivt öka under vårmånaderna:

– Det viktigaste är att så fort vi får vaccinleveranser till Dalarna så ska det genast distribueras. Alla regioner har olika förutsättningar och därför kommer Region Dalarna att skräddarsy vårt vaccinationsgenomförande. Vi kommer att vaccinera flera olika grupper parallellt för att få stor effekt som möjligt, säger Karin Stikå Mjöberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Allmänheten kan ännu inte boka tid för covid-vaccinering. Region Dalarna kommer att informera när och hur det kommer att gå till när det är aktuellt. Uppdaterad information om vaccination finns på www.1177.se/dalarna

Källa: Region Dalarna