Klass 3-varning för besvärligt väder med snö och blåst

Foto: Jason Safoutin
Foto: Jason Safoutin

Idag berörs Sverige av ett intensivt lågtryck som under dagen tar sig in från sydväst. En klass 3-varning är utfärdad i Västernorrlands län. Den berör nordöstra Medelpad och östra Ångermanland där det väntas kraftigt snöfall, 40-70 cm, och frisk ostlig vind. Utöver klass 3-varningen finns ett antal klass 2- och klass 1-varningar, från Svealand och norr ut. Klass 1-varningar finns också för plötslig ishalka i stora delar av södra Sverige.

I området där klass 3-varning råder väntas kraftigt snöfall röra sig in söderifrån under måndag eftermiddag. Under måndagskvällen och natt mot tisdag blir det frisk ostlig vind, närmast kusten hård vind. Snöfallet mattas av i södra delen av området under tisdagen.

– Det är mycket ovanligt med klass 3-varning som i dagens varningssystem är den allvarligaste vädervarningen. Nu har vi gjort bedömningen att det blir besvärligt med kombinationen snöfall och vind som gör att det finns risk för drivbildning och mycket besvärligt väglag. Det blir som värst i östra Ångermanland och enligt våra prognoser kommer det att vara som mest allvarligt under natten till tisdagen och fram till och med tisdag förmiddag, men snöfallet ser ut att på allvar mattas av först frampå onsdagen, berättar Niklas Einevik, meteorolog vid SMHI.

.

Källa: SMHI