Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Här är hundrasen som ökar mest

Miniature American Shepherd  Foto: TanSinVic
Miniature American Shepherd Foto: TanSinVic

Nykomlingen som ökade mest under 2020 heter Miniature American Shepherd! Den supersöta raketen tycks vara en riktig drömhund för många valpköpare – för vem vill inte ha en mjuk, pigg och samarbetsvillig kompis av mindre storlek vid sin sida? På andra plats kommer Alpländische Dachsbracke, tätt följd av Miniatyr Bull Terrier. Här bjuder Agria Djurförsäkring på listan över de just nu trendigaste hundraserna.

I toppen bland de allra vanligaste hundraserna ligger som vanligt labrador och golden retriever på stabila nivåer. Men på listan över de hundraser som ökade mest förra året, bland de 120 vanligaste hundraserna i Agrias bestånd, regerar ett helt annat gäng.Miniature American Shepard, Alpländische Dachsbracke och Miniatyr Bull Terrier sitter på tronen.

– De tre raserna i toppen är helt olika typer av hundar när det gäller egenskaper, användning och utseende, som gör att de attraherar valpköpare med olika önskemål, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Morgondagens absoluta favorit heter Miniature American Shepard (se bild) och kan ha många olika färger med högst individuell färgteckning. Vissa föds med längre svans medan andra har stubbsvans. Det är en lättlärd, uppmärksam och samarbetsvillig hund av vallhundstyp som registrerades i Sverige så sent som 2017. Rasens popularitet har nu exploderat och uppfödare vittnar om en efterfrågan som inte går att bemöta i dagsläget.

En bra bit efter Miniature American Shepard kommer den drivande hundrasen Alpländische Dachsbracke på andra plats. Det är en av de äldsta jakthundsraserna med ursprung i Mellaneuropa, men som först nu har fått ett större genomslag i Sverige. Rasens anses vara orädd, lugn och arbetsvillig.

Miniatyr Bull Terriern kommer på tredje plats och är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning.

Favoriterna i Agrias bestånd som ökade mest:

  1. Miniature American Shepherd
  2. Alpländische Dachsbracke
  3. Miniatyr Bull Terrier
  4. Pomeranian
  5. Malteser
  6. Pumi
  7. Kooikerhondje
  8. Bichon Havanes
  9. Boston terrier
  10. Welsh Corgi Cardigan

Utmanare på trendlistan

Att korthåriga dvärg och kanintaxar har gjort en come back har säkert många uppmärksammat, den lilla fina taxen hamnar precis utanför topplistan. Hack i häl hittar vi några mer ovanliga utmanare som exempelvis Berger de Picard, Terrier Basileiro och Gonczy Polski.

Källa: Agria