Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Historiskt VM för Sverige och SVT

Tre skidhoppare.  Bild från världscupen i skicross 2019. Foto: SVT
Bild från världscupen i skicross 2019. Foto: SVT

För första gången kommer Sverige att stå som arrangör för ett världsmästerskap i freestylediscipliner. VM i skicross och snowboardcross avgörs i Idre 11-13 februari.

SVT:s intensiva VM-månad med världsmästerskap i alpint, skidskytte och längdskidor fick ett sent tillskott med ytterligare ett VM, dessutom på hemmaplan. Så sent som 16 januari blev det offentligt att VM i skicross och snowboardcross kommer att avgöras på Idre Fjäll. Orten är en uppskattad plats bland åkarna i världscupen i skicross som tävlat där sen 2016.

– Det ska bli fantastiskt kul med skicross-VM i Idre. Hoppas att de svenska herråkarna presterar på den höga nivå dom visat tidigare under säsongen, samt att både Sandra Näslund och Alexandra Edebo kan vara med och kan slåss om medaljerna, säger Lars Lewén SVT:s expert.

För snowboardcross blir det premiär i Idre. SVT:s snowboardexpert Pontus Ståhlkloo, som själv bland annat vunnit den totala världscupen i snowboardcross, ser fram emot tävlingarna.

– Riktigt kul att VM landar i Sverige och Idre där man har alltid har spännande och välbyggda banor. Det kommer att bli häftiga tävlingar, säger Pontus Ståhlkloo.

Freestyle-VM skulle ha avgjorts i Kina under februari, men blev inställt redan i början av december förra året på grund av coronapandemin. Det första indikationerna tydde på att VM helt skulle ställas in, men sedan kom uppgifter att Kanada och Calgary, men även där blev det inställt. Det har gått mycket snabbt från att det blev aktuellt att Sverige eventuellt skulle få arrangera VM, till att arrangemanget kunde säkras.

– På i princip en vecka säkrade arrangemangets ekonomi genom våra kommersiella partners förtroende för sporten, och för Idre Fjälls kapacitet att både leverera sportsliga resultat och fina arrangemang, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Tävlingarna kommenteras av Björn Becksmo tillsammans med experterna Pontus Ståhlkloo (snowboardcross) och Lars Lewén (skicross).

Sändningstider för VM i snowboardcross och skicross
Torsdag 11 februari
Kl 11:30 i SVT1: VM Snowboardcross

Fredag 12 februari
Kl 12:25 i SVT1: VM Snowboardcross (lagtävling)

Lördag 13 februari
Kl 12:30 i SVT1: VM Skicross

Alla tävlingar sänds även på SVT Play 

Källa: SVT