Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bergmancenter lånar in Jörn Donners Oscar-statyett

 Ingrid Bergman (född von Rosen) och Jörn Donner med Oscar-statyetten för bästa utländska film  för Fanny och Alexander. Foto: Bergmancenter
Ingrid Bergman (född von Rosen) och Jörn Donner med Oscar-statyetten för bästa utländska film för Fanny och Alexander. Foto: Bergmancenter

Till den kommande basutställningen på Bergmancenter på Fårö – ”Lek, lust och ljus! – Ingmar Bergman på Fårö” – har Bergmancenter lånat in den Oscar som tilldelades Fanny och Alexander 1984 som Bästa utländska film. Jörn Donner var filmens producent, och inlånet från familjen Donner tillkännages under den temakväll som finska public service-tv YLE ägnar Jörn Donner på lördag, ett år efter hans död.

– Vi är mycket nöjda att Oscarn kan få ett hem i Bergmancenter istället för att samla damm i våra hyllor. Det är ett fint sätt att belysa samarbetet och vänskapen mellan Jörn och Ingmar, och jag vågar påstå att Jörn också skulle ha gillat den här lösningen, säger Rafael Donner, son till Jörn Donner.

Under ”En kväll med Donner” visas en ny dokumentär, Donner privat, baserad på de intervjuer filmaren John Webster gjorde med Jörn Donner under hans sista veckor i livet. Därefter följer Jörns party, ett studiosamtal med filmskapare, familjemedlemmar och vänner. Temakvällen om Donner avslutas med visningen av hans film om Armi Ratia, Marimekkos grundare, Armi lever!.

– Utställningen kommer att innehålla åtskilliga Bergman-relaterade föremål, men en riktig Oscar-statyett tycker vi förstås toppar samlingen. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda Oscar ett nytt hem på Bergmans Fårö, säger Bergmancenters ordförande Jannike Åhlund.

Ingmar Bergman tilldelades en Oscar vid tre tillfällen för Bästa utländska film. Förutom Fanny och Alexander fick också Jungfrukällan och Såsom i en spegel en Oscar 1961 respektive 1962. Dessutom Oscar-belönades fotografen Sven Nykvist (två gånger), kostymdesignern Marik Vos och scenografen Anna Asp för sina insatser i Bergman-filmer.

Jörn Donner och Ingmar Bergman samarbetade i många sammanhang, viktigast under Donners tid som VD på Svenska Filminstitutet, då han satsade sin prestige i den då häftigt omstridda finansieringen av Fanny och Alexander, som sedan blev en succé världen över, såväl konstnärligt som ekonomiskt. Donner skrev om Ingmar Bergman och hans filmer i ”Djävulens ansikte” samt minnesboken ”Bergman:PM”. Dessutom gjorde Donner en handfull filmer om Ingmar Bergman, den sista så sent som 2018. ”Utan Bergman vore jag en annan”, sammanfattade Donner den femtioåriga vänskapen.

Källa: Bergmancenter