Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ljusare framtid med komposterbara värmeljus

Grupp av värmeljus. Foto: Petitdeviendragrand
Foto: Petitdeviendragrand

Med ett nytt, biologiskt nedbrytbart material vill det Östersundsbaserade företaget Jord Innovation bidra till en fossilfri värld. Grundaren Axel Häger börjar med värmeljusen, en klassisk fälla i sopsorteringen.
– Det är svårt att ändra på ett beteende. Det är lättare att ändra på en produkt, säger han.

Varje år säljs 300 miljoner värmeljus i Sverige, men många av kopparna hamnar fel i sopsorteringen och riskerar att brännas upp i onödan. Det nya värmeljuset eliminerar hela problemet genom att vara biologiskt nedbrytbart.

Det började med en idé 2018, och i november 2020 höll Axel Häger den första prototypen i sin hand. Till julen 2021 hoppas han att de första komposterbara värmeljusen ska lysa upp miljömedvetna konsumenters hem – men visionen tar inte slut där.

– Nu kör vi stenhårt på värmeljus tills den produkten finns på marknaden. Sedan går vi vidare. Vi bygger upp ett företag som ska vara med och ställa om till en fossilfri marknad. Det finns en rad andra tänkbara produkter som lämpar sig för materialet, säger Axel Häger.

Jord Innovation är ett av företagen som deltagit i 2020 års samarbete mellan RISE Processum, SCA och IBM. Målet är att genom individuell coachning hjälpa de fem utvalda bolagen att utveckla sina innovationer, som på olika sätt kombinerar skogsindustri, hållbarhet och digitalisering.

– Först insåg jag inte hur viktig kontakten med IBM skulle vara för mig, eftersom jag inte arbetar med IT och att man kan se tydligare kopplingar till de andra partnerbolagen för mitt case. Men de har varit ett otroligt bra stöd i hur man driver affärer, säger Axel.

Martin Rydén har varit en av Axels kontaktpersoner på IBM:

– Axel har varit väldigt bra på att förstå att man inte måste kunna allt själv, utan kan be om hjälp. Det finns alltid någon annan, kanske i någon annan bransch, som har gjort något bra som man kan få inspiration av och ”sno med stolthet”, säger han.

Från BizMakers program uppskattade Axel Häger särskilt ett webinarium med Petra Kreij från föreningen Styrelsekompetens som talade om styrelsearbete och ledarskap ur ett jämställdhets- och kvinnoperspektiv.

Nu befinner sig Jord Innovation i ett spännande skede. Prototypen finns, kunder finns, rekryteringen av nyckelpersoner pågår, och de sista material- och produkttesterna som krävs är på gång. Nu arbetar Axel med finansieringen av en större första produktionsserie, antingen i samarbete med en kund eller genom att ta in kapital från annat håll.

– Investerare med intresse för gröna näringar och hållbarhet ska absolut höra av sig till mig, säger Axel Häger.

Källa: BizMaker