Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Se fem kända personer göra sin operapremiär

Rickard Söderberg på Grammisgalan 2013. Foto: Frankie Fouganthin
Rickard Söderberg på Grammisgalan 2013. Foto: Frankie Fouganthin

Går det att omvandla en person som aldrig tidigare satt sin fot på opera till en operaälskare på bara två dagar? Operafantasten och operasångaren Rickard Söderberg gör ett passionerat försök och tar med sig fem kända personer som är minst sagt misstänksamma mot opera. Han guidar de fem deltagarna kärleksfullt, berättar om operahistorien och verken de ska titta på och tar hand om dem på bästa sätt. Efter föreställningen får han deras svar. Vill de fortsätta gå på opera?

De fem medverkande i serien Hjälp jag ska gå på opera är popartisten Peg Parnevik, fotbollsexperten Daniel Nannskog, schlagerartisten Kikki Danielsson, rallykartläsaren Tina Thörner och Scorpion-trummisen Mikkey Dee.

Frågorna bland de fem deltagarna är många. Varför sjunger alla så konstigt? Hur ska jag orka sitta i fyra timmar? Och vad ska jag ha på mig när jag går på opera? Rickard Söderberg förklarar och berättar, hjälper till och kommer med förslag, föreläser och jobbar. Han hoppas att hans passion för opera ska kunna överföras på de sex deltagarna och att de ska få uppleva samma glädje och kärlek som han över operamusiken, föreställningarna och historien.

Avsnitt 1
SVT1 onsdag 17 februari kl 21.00 (1:5)
Peg Parnevik har ingen aning om vad opera är. Chockad över att föreställningen som hon och Rickard Söderberg ska se tillsammans är över fyra timmar lång antar hon ändå hans utmaning att följa med honom till Kungliga Operan i Stockholm. Men innan dess får hon uppleva en nästan 300-årig, magisk teaterscen och dessutom arbeta i operans dekormåleri.

Avsnitt 2
SVT1 onsdag 24 februari kl 21.00 (2:5)
Före detta fotbollsproffset och numera SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog är van vid stora arenor, men absolut inte opera. Rickard deltar motvilligt i en fotbollsträning, för honom lika ovanligt som opera för Daniel, där han hittar likheter mellan opera och idrott. På Malmöoperans stors scen får Daniel Nannskog testa sin röst, men frågan är om han kommer att hänga med i den komplicerade handlingen i operan Orfeus i underjorden?

Avsnitt 3
SVT1 onsdag 3 mars kl 21.00 (3:5)
Utanför Säffle hittar Rickard Söderberg rallykartläsaren Tina Thörner i ett garage. Han blir genast inkastad i en bil, där han fascinerar Tina med hjälp av sina operanoter. Väl i Stockholm får Tina testa hur det är att vara operasufflös innan det är dags att se kvällens föreställning, Rigoletto. Men kan den fartfyllda värmlänningen verkligen sitta still genom hela operan?

Avsnitt 4
SVT1 onsdag 10 mars kl 21.00 (4:5)
Schlagerlegendaren Kikki Danielsson har svårt för kvinnlig operasång, vilket är en svår utmaning för Rickard eftersom föreställningen som han ska ta med Kikki på är Carmen. Därför ordnar Rickard en speciell upplevelse för Kikki i form av röstmassage. Och kanske blir Kikki Danielsson lite vänligare inställd om hon får träffa mezzosopranen som sjunger Carmen och dessutom prova Carmens vackra, röda klänning?

Avsnitt 5
SVT1 onsdag 17 mars kl 21.00 (5:5)
Mikkey Dee, tidigare trummis i hårdrockbandet Motörhead och numera trummis i Scorpions.

Källa: SVT