Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Stabilare trend för konsumtionen

Det har skett en viss återhämtning i konsumtionen hittills i februari, men nivån ligger fortfarande omkring 5 procent lägre än under motsvarande period i fjol. När det gäller tjänstesektorn dröjer återhämtningen. Det visar Swedbanks kortstatistik.

Konsumtionen låg under förra veckan 5 procent under nivån motsvarande period i fjol, vilket var samma som föregående vecka men betydligt högre än de senaste månaderna. Det visar statistik för 6-13 februari som tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Varukonsumtionen ökade och låg 5 procent högre än motsvarande period 2020. Framför allt är det mat och hemelektronik som svenskarna spenderar mer pengar på.

Just nu går utvecklingen av pandemin åt rätt håll och när den gjorde det i fjol så förbättrades försäljningen inom hotell och restauranger snabbt. Men det syns ingen liknande sådan förbättring i branschen nu, utan omsättningen låg senaste veckan 44 procent under förra årets nivå.

-En förklaring är sannolikt att restriktionerna fortsätter att vara på plats. Det räcker inte med att smittspridningen minskar för att läget i branschen ska förbättras. Omsättningen i branschen förväntas öka först när restriktionerna har lättats på, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Sammantaget så ser det fortsatt dystert ut för tjänstesektorn, även om den totala omsättningen har återhämtat sig något från de tidigare bottennivåerna. Konsumtionen i tjänstesektorn var under den senaste veckan 42 procent lägre än under motsvarande period i fjol.

Källa: Swedbank