Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

VM-silver till Magdalena Olsson på sprinten

Magdalena Olsson tog sin tredje raka VM-medalj i skidorienteringens sprintdistans. Och det blev andra raka silvret. – Jag gjorde ett dåligt vägval som kostade 20-25 sekunder. Men på det stora hela var det ett riktigt bra lopp, säger Olsson.

I dag drog VM i skidorientering igång i Kääriku i södra Estland. Detta var första gången den här säsongen som världens bästa skidorienterare ställdes mot varandra. Förklaringen är givetvis coronapandemin.
På damsidan var det klart redan före start att det skulle bli en ny mästarinna. Tove Alexandersson, som har vunnit de fem senaste VM-sprinterna, tävlar numera i skidalpinism.
Magdalena Olsson har tagit brons och silver på sprinten i de två senaste världsmästerskapen fanns med i tätkampen hela loppet:
– Jag var väldigt nervös inför loppet. Jag har inte alls fått till det orienteringstekniskt som jag önskar tidigare under vintern, men jag vet att jag brukar kunna plocka fram det där extra när det är mästerskap. Och det behövdes verkligen i dag för det var utmanande både fysiskt och tekniskt, säger Olsson som var i ledning efter halva banan, men ett sämre vägval på den andra halvan av banan blev kostsamt.
– Jag skulle gissa att det vägvalet kostade 20-25 sekunder extra. Jag tvekade en bit in på sträckan, och var väldigt nära att ta ett annat vägval. Men tyvärr valde jag att köra vidare på det vägval jag tagit från början. Det är klart att det känns lite surt när det ”bara” var 17 sekunder till guldet. Å andra sidan hade Daisy Kudre (Estland) som vann också tagit ett sämre vägval. Jag är glad över mitt lopp, och det känns väldigt skönt att få det här beskedet i det första loppet. Och ett bra kvitto på formen inför kommande tävlingar, säger Olsson som i och med dagens silver skaffade sig ett fint utgångsläge inför morgondagens jaktstart.
– Då hoppas jag att skidåkningen kommer att ge mer utslag, för i dag var det väldigt tekniskt. Min taktik blir precis som i dag; att ha full fokus på min karta och min åkning, säger Olsson.
Och det blev en bra svenskdag även i övrigt med hela fyra åkare bland de nio bästa. Evelina Wickbom blev sexa, Frida Sandberg sjua och Lisa Larsen nia.
I herrtävlingen vann Vladislav Kiselev, före de båda norrmännen Audun Heimdal och Jörgen Baklid. Kiselev, tävlar precis som övriga ryska åkare under neutral flagga under mästerskapet.
Två svenska herrar slog sig in bland de tio bästa. Linus Rapp blev åtta och Markus Lundholm tia. De var 1.38 respektive 1.40 från guldvinnande Kiselev.
Parallellt med VM arrangeras junior-VM, och det blev en succéstart för det svenska laget. Både Hanna Lundberg och Jonathan Ståhl vann guld i den inledande sprinten.

KÄÄRIKU, Estland, sprint
Damer: 1) Daisy Kudre, Estland, 15.22, 2) Magdalena Olsson, Sverige, +0.17, 3) Anna Ulvensöen, Norge, +0.22.
Övriga svenska placeringar: 6) Evelina Wickbom,+1.11, 7) Frida Sandberg, +1.21, 9) Lisa Larsen, +1.29, 17) Klara Yngvesson, +2.30, 31) Isabel Salén, +4.31.

Herrar: 1) Vladislav Kiselev, NEU (de ryska åkarna tävlar under neutral flagga), 16.59, 2) Audun Heimdal, Norge, +0.17, 3) Jörgen Baklid, do, +0.18.
Svenska placeringar: 8) Linus Rapp, +1.38, 10) Markus Lundholm, +1.40, 15) Erik Blomgren, +2.01. 21) Rasmus Wickbom, +2.26, 29) Gustav Jonsson, +3.10, 36) Sixten Walheim, +3.46.

Junior-VM, sprint,
Damer: 1) Hanna Lundberg, Sverige, 13.25, 2) Olesia Riazanova, Ryssland, +0.17, 3) Alina Niggli, Schweiz, +1.19.
Övriga svenska placeringar: 7) Lovisa Moqvist, +2.17, 20) Elsa Hermansson, +6.05, 21) Ella Turesson, +6.21.
Herrar: 1) Jonathan Ståhl, Sverige, 16.02, 2) Niklas Ekström, Finland, +0.12, 3) Artemiy Dorma, Ryssland, +0.18, 4) Albin Gezelius, Sverige, +1.22. Melker Nordgren och Isak Lundholm felstämplade.

Källa: Svenska Orienteringsförbundet